Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Fatima Wallinder

    Kvinna

    Då hon var tre år gammal adopterades en somalisk flicka av ett svenskt par. Som vuxen blir hon framgångsrik kriminalpolis i Göteborg och Kungälv. Fatima Wallinder är drygt 30 år gammal, och beskrivs av författaren Mats Ahlstedt, som ”obegripligt vacker” med sina mandelformade ögon och höga kindben. Efter lång tvekan skaffar hon dottern Miranda med pojkvännen Dragoljub ”Dragan” Stankovic.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödsängeln Bild på bokomslag för Violinisten Bild på bokomslag för Den röda damcykeln Bild på bokomslag för Mordet på Ragnhildsholmen Bild på bokomslag för Dömd för livet +8 st
  • Bjørn Beltø

    Man

    Norsk arkeolog, som löser mysterier med religiös anknytning i en svit av Tom Egelands romaner. Bjørn Beltø är drygt 30 år gammal och albino, vilket bl.a. gör att han har dålig syn samt blek hy. Han är singel och har svårt att få förhållanden att fungera, trots att han intresserar vissa kvinnor. Periodvis lider han av ångest, och sitter då helst hemma och lyssnar på klassisk musik.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Cirkelns ände
  • Mma Ramotswe

    Kvinna

    I Botswanas huvudstad Gaborone driver Mma Precious Ramotswe Damernas detektivbyrå (The No. 1 Ladies’ Detective Agency). De fall hon arbetar med handlar vanligen inte om några grövre brott, utan mer om att lösa vardagsproblem för klienterna. Mma Ratmotswe älskar te och sin make, den snälle J.L.B. Matekoni, samt deras två adoptivbarn: alla ömsint skildrade av skotten Alexander McCall Smith.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Damernas detektivbyrå Bild på bokomslag för Giraffens tårar Bild på bokomslag för Vackra flickors lott Bild på bokomslag för Kalaharis skrivmaskinsskola för män Bild på bokomslag för I muntra damers sällskap +12 st
  • V.I. Warshawski

    Kvinna

    V. (Victoria) I. (Iphigenia) Warshawski är en hårdkokt privatdetektiv i Chicago, som inte sällan ställer upp för socialt utslagna personer och lika ofta går till storms mot ohederliga makthavare, hycklande religiositet eller nedtystade politiska skandaler. Pappan kom från Polen, mamman hade judiskt påbrå. Hon har få vänner men en del älskare, har författaren Sara Paretsky meddelat.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svartlistad Bild på bokomslag för Utsåld