Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Arsène Lupin

    Man

    Egentligen lär han heta Raoul d’Andrèsy, men det är som Lupin har blivit känd, först som gentlemannaförbrytare, senare som amatördetektiv, i böcker av fransmannen Maurice Leblanc. Som infernaliskt slug tjuv är han en klassiker i kriminallitteraturen, som drar t.o.m. Sherlock Holmes (alias Herlock Sholmes) vid näsan. Efter Leblancs död har andra författare skrivit flera böcker om Lupin.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Arsène Lupin : gentleman, stortjuv Bild på bokomslag för Kristallproppen Bild på bokomslag för Chifferskriften Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • Fader Brown

    Man

    Den förnamnslöse katolske prästen fader Brown är verksam i England. Han har ett runt, intetsägande ansikte och ett paraply som han ständigt tappar; dessutom brukar han bära med sig pappersinslagna paket som han har svårt att hålla ordning på. Men han är även en av de bästa amatördetektiverna i litteraturen, huvudperson i fem klassiska novellsamlingar (men ingen roman) av G.K. Chesterton.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Joe (Joseph) O'Loughlin

    Man

    Han har haft en framgångsrik karriär som psykolog. Men Joseph ”Joe” O’Loughlin har skäl att vara deprimerad: han har separerat från hustrun Julianne, som senare avlider, och han har drabbats av Parkinsons sjukdom. Han är inte vacker heller: lång men med päronformad näsa, vattniga bruna ögon och blek hy. Dessutom blir han involverad i flera svåra brottsfall i romaner av Michael Robotham.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den misstänkte Bild på bokomslag för Förlorad
  • Peter Pascoe

    Man

    Den välutbildade, väluppfostrade, intelligente men något fantasilöse kriminalaren Peter Pascoe är ständig följeslagare till sin burduse chef Andy Dalziel i deckare av Reginald Hill. Pascoe har bekymmer: förutom Dalziel även en far som aldrig kunnat acceptera att sonen blev polis istället för bonde, samt en hustru, Ellie – de har ett barn tillsammans – i ett äktenskap som knakar i fogarna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mysteriespel : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Det mörka arvet : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Under jorden : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Bländverk : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Godmorgon midnatt : en Dalziel och Pascoe-roman +8 st