Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • John Hillman

    Man

    Som ung var John Hillman äventyrare och arméanställd: han har kaptens grad. Efter några års vistelse i USA återvände han till Sverige, och öppnade en privatdetektivbyrå. Enligt författaren Folke Mellvig gick denna så bra att han kunde anställa ännu en detektiv, den unga, vackra Kajsa Larsson som raskt såg till att chefen friade till henne. Därefter arbetar de framgångsrikt tillsammans.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stjärnfall Bild på bokomslag för Mord på halsen Bild på bokomslag för Hillman och Kavaljeren Bild på bokomslag för Farligt för familjen Bild på bokomslag för Den gula bilen
  • Hercule Poirot

    Man

    Den belgiske privatdetektiven Hercule Poirot var tidigare anställd hos polisen i hemlandet, men blev genom Agathas Christies försorg verksam i England. Han är fåfäng, talar med fransk accent, har ett äggformat huvud samt praktfulla mustascher, och löser mordfall i en rad klassiska pusseldeckare. Han blev så berömd att när Christie lät honom avlida hade Times en dödsruna om honom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för ABC-morden Bild på bokomslag för Badortsmysteriet Bild på bokomslag för Begravningar är farliga Bild på bokomslag för En dos stryknin Bild på bokomslag för Döden till mötes +10 st
  • Julius Balder Loman

    Man

    Svensk säkerhetsagent, verksam i sju romaner av K. Arne Blom med handlingen förlagd till åren runt och under andra världskriget. Loman (hans förnamn Julius Balder nämns endast en gång) är placerad i Lund, men gör flera resor till bl.a. Danmark och Tyskland. Inte mycket sägs om hans privatliv, men han har två söner. En av dem, Gunnar Mellberg, är poliskommissarie i flera romaner av Blom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn
  • Sean Duffy

    Man

    En ung – han är född 1950 – kriminalare med placering i nordirländska Carrickfergus under 1980-talet. IRA-striderna pågår som värst, och Sean Patrick Duffy har det inte lätt som katolik i det protestantiska Nordirland, enligt författare Adrian McKinty. Duffy har mörkt, lockigt hår och blå ögon, är för tillfället singel, lyssnar gärna på klassisk musik och har gömt lite hasch i sitt garage.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kall, kall jord Bild på bokomslag för Jag hör sirenerna på gatan