Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Nils Holgersson

    Man

    Lång, vältränad och snygg herre, verksam i mitten av 1900-talet då han var känd som Sveriges yngste kriminalkommissarie. Nils Holgersson bor vid Odenplan i Stockholm, men reser en hel del i yrket. Han är ungkarl, och syns inte sällan som privatperson ute i nattlivet. Han introducerades i en stafettroman 1992, och återkom i en volym med kriminalgåtor samt tre romaner av Kjell E. Genberg.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den vackra från Huddinge Bild på bokomslag för Den mördade i Mölndal Bild på bokomslag för Den långe från Sundsvall
  • Myron Bolitar

    Man

    Lovande, snygg basketball-spelare, som skadade knäet och istället blev spelaragent – samt amatördetektiv. Myron Bolitar löser en rad mordfall, som vanligen äger rum i sportkretsar, i böcker av Harlan Coben. Ofta har han flickvänner (dock bara en i taget) som medhjälpare. Han har även en brorson, Mickey, som löser fall i en handfull ungdomsdeckare i vilka farbrodern medverkar som bifigur.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Löftet Bild på bokomslag för Försvunnen Bild på bokomslag för Livlinan Bild på bokomslag för Donatorn Bild på bokomslag för Mästaren
  • Henry Merrivale

    Man

    Sir Henry Merrivale är av deckarvärldens mest underhållande, fåfänga och lättretade figurer. Han har en hög ställning i den brittiska säkerhetstjänsten och driver statliga byråkrater till förtvivlan. Därtill löser han en rad s.k. omöjliga brott i historier av Carter Dickson, en pseudonym för John Dickson Carr. Merrivale har en stor familj, och är till utseendet mycket lik Winston Churchill.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De försvunna fotspåren
  • Matthew Hope

    Man

    Advokaten Matthew Hope flyttar med hustrun Susan och dottern Joanna från Chicago till Calusa i Florida för att arbeta med bl.a. affärsjuridik på en liten firma. Men inget går som han önskat sig: tack vare sina detektivegenskaper blir han mot sin vilja en framstående brottmålsadvokat och äktenskapet slutar med skilsmässa, berättas det i böckerna av Ed McBain (pseudonym för Evan Hunter).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sokrates bägare Bild på bokomslag för Den vindögda björnen