Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Tess Monaghan

    Kvinna

    Hon var stjärnreporter i hemstaden Baltimore när tidningen hon jobbade på lades ner. Men Laura Lippman lät Tess Monaghan bli framgångsrik privatdetektiv. Hon är en smart och resolut 29-åring, 175 cm lång och gänglig med axellångt hår samlat i en fläta och stor byst. Och till sin häpnad blir hon också mor till dottern Carla Scout med sin pojkvän, den sex år yngre musiken Ed ”Crow” Ransome.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I spindelns nät Bild på bokomslag för Skyddslingen
  • Avi (Avraham) Avraham

    Man

    Han är inte så framgångsrik och begår ibland misstag som gör honom osäker och melankolisk. Men författaren Dror Mishani beskriver den kortvuxne, vardaglige kriminalaren Avraham Avraham i Holon – en förstad till Tel Aviv – som envis, och det gör att han når resultat. Han är singel, tillbringar sina kvällar framför TV:n och beundrar sin kvinnliga chef Ilana Lis, som han är lite rädd för.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utsuddade spår Bild på bokomslag för Okänt hot
  • James Bond

    Man

    För att vara en hemlig är Agent 007 James Bond extremt välkänd. Han arbetar för brittiska Secret Service som skickar honom på uppdrag över hela världen. Han har dyrbara vanor och stort kvinnotycke, men som sig bör är hans bakgrund höljd i dunkel. Han skapades av Ian Fleming, men flera andra författare har sedermera skrivit om honom, bl.a. Kingsley Amis, Jeffery Deaver och John Gardner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Casino Royale Bild på bokomslag för Goldfinger Bild på bokomslag för I hennes majestäts hemliga tjänst
  • Hedvig Ek

    Kvinna

    Den första kvinnliga polisen i operativ tjänst vid Nationella insatsstyrkan är, enligt författaren Christina Wahldén, kriminalinspektör Hedvig Ek. Hon är kort och nätt, men mycket bestämd och extremt vältränad – samt utbildad i USA av FBI. Hon är cirka 30 år gammal, singel och bär på ett trauma efter maken Anders död: han avled i cancer. Hon arbetar helst i par med kollegan Rafael Alba.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Till salu Bild på bokomslag för Gå på vatten Bild på bokomslag för Operation Ormens huvud