Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Lennart Kollberg

    Man

    Martin Becks närmaste man och gode vän i böckerna av Maj Sjöwall & Per Wahlöö är Lennart Kollberg, en bohemisk, överviktig men vältränad f.d. fallskärmsjägare, vapenvägrare och marxist som slutligen tröttnar på polisjobbet och säger upp sig. Kollberg har två stora intressen i livet: mat samt familjen; den 14 år yngre hustrun Gun – som han ofta och gärna har älskog med – och deras två barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mannen på balkongen : roman om ett brott Bild på bokomslag för Brandbilen som försvann : roman om ett brott Bild på bokomslag för Mannen som gick upp i rök : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polis, polis, potatismos! : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polismördaren  : roman om ett brott +15 st
  • John H. Watson

    Man

    Sherlock Holmes krönikör och ständige följeslagare i berättelserna av A. Conan Doyle har fått ge namn åt en hel karaktärstyp i kriminallitteraturen: en detektivs högra hand, samtalspartner och beundrande vän kallas för ”Watson-gestalt”. I böcker av andra författare har läkaren Watson löst fall på egen hand. H. i hans namn står (enligt sherlockiansk forskning) för Hamish, skotska för James.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En studie i rött Bild på bokomslag för Baskervilles hund Bild på bokomslag för Sherlock Holmes i Skräckens dal
  • Torsdag Nesta

    Kvinna

    På engelska heter hon Thursday Next, och är agent för en statlig organisation i en absurd, litterärt genomsyrad parallellvärld till vår. Hon är nygift – men får veta att maken Landen Parke-Laine drunknade som treåring – och har sonen Friday (Fredag). Hennes mor heter Wednesday (Onsdag). Jasper Fforde har skrivit en svit mycket annorlunda fantasy-deckare om Torsdag Nesta och hennes värld.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Var är Jane Eyre? Bild på bokomslag för Uppslukad : en fängslande historia om Torsdag Nesta
  • Isabella Knyckare

    Kvinna

    Kriminalinspektör vid Stockholmsgruppen, en specialenhet inom NOA, som Lotta Luxenburg skrivit en svit polisromaner om. Isabella Knyckare har genomlidit en traumatisk upplevelse: pojkvännen och kollegan Martin mördades i tjänsten, och hon fortsätter försöka hitta mördaren. Hon ser bra ut, med rak näsa, isblå ögon och fylliga läppar. Hon arbetar ofta i par med kollegan Nikolaj Malmsten.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Infiltratören Bild på bokomslag för Rättskiparen