Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Embla Nyström

    Kvinna

    Tidigare nordisk mästare i boxning (lätt weltervikt), sedermera länspolis i Västsverige. Hon är cirka 30 år gammal och muskulös, med lockigt rödbrunt hår och blågröna ögon i något runt ansiktet: söt men inte vacker, enligt hennes skapare Helene Tursten. Uppvuxen med tre bröder vet Åsa Embla Nyström hur man sätter karlar på plats. Mannen i hennes liv är lille Elliot, son till exmaken Jason.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det lömska nätet Bild på bokomslag för Jaktmark Bild på bokomslag för Sandgrav Bild på bokomslag för Snödrev
  • Joseph Zimmertür

    Man

    Psykoanalytiker som främst är verksam i Amsterdam, och som har ett snarast parodiskt judiskt utseende. Men han är positivt skildrad av författaren Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner): dr. Zimmertür beskrivs som vänlig, diplomatisk, beläst och allmänbildad – och han är en duktig detektiv med stor människokännedom. Privat är han ogift och barnlös, och har vänner i de bästa kretsar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Doktor Z Bild på bokomslag för Marco Polos millioner
  • Beate Stein

    Kvinna

    Ung kriminalkommissarie i Dortmund, blond och grönögd och tillräckligt tuff – med råge – för att klara sig på en mansdominerad och ofta manschauvinistisk arbetsplats. Beate Stein är en heterosexuell feminist som föredrar att sätta dit män framför kvinnor, men hon fuskar absolut inte i jobbet. Genom böckerna av Sabine Deitmer har hon blivit något av en galjonsfigur för s.k. Frauen-Krimis.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dominanta damer Bild på bokomslag för Kalla kyssar
  • Alex Cross

    Man

    Efter flera år som änkling och ensampappa till tre barn gifte den afroamerikanske polisdetektiven Alex Cross om sig med Brianna ”Bree” Stone. Men han vägrade lämna slumområdet i Washington där familjen bor och där han arbetar med välgörenhet; fast han bytte sin Porsche mot en Mercedes. Han är atletiskt byggd, fil.dr. i psykologi samt huvudperson i en svit polisromaner av James Patterson.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mary, Mary Bild på bokomslag för Och han älskade dem alla Bild på bokomslag för I spindelns nät Bild på bokomslag för Korseld - Alex Cross [e-bok]