Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Petra Connor

    Kvinna

    Hon är vacker, smal, svarthårig, svartögd – samt en både tuff och bra mordutredare. Connor är anställd vid Los Angeles-polisens mordrotel, och samarbetar med författaren Jonathan Kellermans huvudperson Alex Delaware i flera av dennes fall. Hon är dessutom själv huvudperson i två romaner. Men hon har en bakgrund hon ogärna talar om, och hennes privatliv är rörigt, för att uttrycka det milt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för - den starkes rätt Bild på bokomslag för Billy Straight
  • Filip Alexandersson

    Man

    Medelålders kriminalkommissarie i Skövde, frånskild med en dotter. I samband med ett mordfall träffar han universitetsrektorn Emma Lundgren. Det leder sedermera till äktenskap, samt två söner – enäggstvillingar. Jobbet och familjen tar dock hårt på Filip Alexanderssons krafter, förklarar författaren Kristina Appelqvist: han hamnar i depressioner och vet inte riktigt vad han vill med livet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den svarta löparen Bild på bokomslag för Den som törstar Bild på bokomslag för Liv i överflöd Bild på bokomslag för De blå damerna
  • Elina Wiik

    Kvinna

    Mörk, korthårig och grönögd kriminalare i Västerås med svart bälte i judo och ett rätt hetsigt humör Hon är född 1969, är ensamstående men har i de första böckerna en gift älskare, avslöjar författaren Thomas Kanger. Elina Wiik är noggrann på jobbet, och framgångsrik utredare trots den manschauvinism hon möter i poliskåren. Dock har hon också sympatiska och kloka kolleger, främst John Rosén.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Första stenen Bild på bokomslag för Sjung som en fågel Bild på bokomslag för Den döda vinkeln Bild på bokomslag för Söndagsmannen Bild på bokomslag för Gränslandet
  • Matthew Shardlake

    Man

    Engelsk advokat som på 1500-talet anlitas av flera av landets mest inflytelseriks makthavare för att lösa besvärliga – och ofta politiskt känsliga – mordgåtor. Matthew Shardlake är puckelryggig och lär vara småvuxen, smal och mörkhårig samt blyg för kvinnor. Men, säger författaren C.J. Sansom, han är mycket intelligent, och med hjälp av duktiga medarbetare kan han lösa flera gåtfulla fall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för