Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • John H. Watson

    Man

    Sherlock Holmes krönikör och ständige följeslagare i berättelserna av A. Conan Doyle har fått ge namn åt en hel karaktärstyp i kriminallitteraturen: en detektivs högra hand, samtalspartner och beundrande vän kallas för ”Watson-gestalt”. I böcker av andra författare har läkaren Watson löst fall på egen hand. H. i hans namn står (enligt sherlockiansk forskning) för Hamish, skotska för James.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En studie i rött Bild på bokomslag för Baskervilles hund Bild på bokomslag för Sherlock Holmes i Skräckens dal
  • Pontus Koch

    Man

    Han är född gotlänning, men är bosatt i Malmö där han också arbetar. Kriminalkommissarie Pontus Koch är medelålders, blek och mager, bär glasögon och har ”mahognyfärgat” hår. Han är också frånskild och ensamstående, samt alltid välklädd i grått och svart. Som mordutredare är han eftertänksam, noggrann – och rätt långsam, enligt hans skapare Sten Wilding (pseudonym för Bennie Liljenfors).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Korpen Bild på bokomslag för Vita frun Bild på bokomslag för Soldaten i fält
  • Erik Gyllenberg

    Man

    Den pensionerade f.d. bankdirektören i Aroshamn (mycket likt Västerås) blir indragen i ett antal mordfall av sin gode vän, industrimagnaten och amatördetektiven Severin C. Brattenskiöld. Den prudentlige Erik Gyllenberg har varit ungkarl i hela sitt liv, och hans hushåll sköts av den vasstungade trotjänarinnan Frida. Böckerna av pseudonymen Aron Olnafors är pusseldeckare med mycket humor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Vernissage med Döden Bild på bokomslag för Mord på lätt svenska Bild på bokomslag för Mord med sjöutsikt Bild på bokomslag för Döden väntar på värdshuset Bild på bokomslag för Mord mot alla odds
  • Nero Wolfe

    Man

    En av kriminallitteraturens största detektiver: han väger ett sjundedels ton. Han är även gourmet, orkidéodlare samt kritisk bokälskare. Rex Stouts privatdetektiv, med hus i New York, är en klassiker: det har t.o.m. spekulerats i att han är son till Sherlock Holmes. Han härstammar från Montenegro, och har skicklig medhjälpare i sekreteraren Archie Goodwin som ser till att Wolfe jobbar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för