Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Monika Pedersen

    Kvinna

    Det är personalbrist som gör att den unga, ambitiösa ordningspolisen Monika Pedersen tar ett vikariat på våldsroteln i Stockholm. Hon är singel, trivs med jobbet, och får så småningom en fast tjänst. Senare blir hon utarbetad och allvarligt skadad i arbetet, och tillbringar fritiden med att försöka reda ut omständigheterna kring sin mors död. Åsa Nilsonne har skrivit fem romaner om henne.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I det tysta Bild på bokomslag för Bakom ljuset Bild på bokomslag för Ett liv att dö för Bild på bokomslag för Tunnare än blod : en medicinsk kriminalroman Bild på bokomslag för Kyskhetsbältet
  • Pi Nyberg

    Kvinna

    Hon heter faktiskt Pi: hennes pappa var matematiker med ett kuriöst sinne för humor. Hon är ung, pigg och vacker, anställd på Sveriges Radio och gift med advokaten Alex Nyberg; de bor i en villa i Trollbäcken. Dessutom är Pi Nyberg deckarfantast, läser mycket och kan inte låta bli att framgångsrikt delta i undersökningarna då hennes make arbetar med brottsfall i tre romaner av Folke Mellvig.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sist till kvarn Bild på bokomslag för Lyckta dörrar Bild på bokomslag för Dödens mannekänger
  • Jules-Joseph Maigret

    Man

    Fransk kriminalkommissarie som är något av en ikon i kriminallitteraturen. Maigret var en bondpojke som blev polis mest av en slump, och snabbt gjorde karriär till ett kontor i polishögkvarteret vid Quai des Orfêvres i Paris. Böckerna av belgaren Georges Simenon skildrar inte bara kommissariens utredningar, utan även hans privatliv som inkluderar ett lyckligt men barnlöst äktenskap.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Maigret gillrar en fälla Bild på bokomslag för Maigret i New York Bild på bokomslag för Maigret och den gamla damen Bild på bokomslag för Maigret och hans mord Bild på bokomslag för Maigret på nattklubb
  • Gunnar Mellberg

    Man

    Kriminalinspektör, senare -kommissarie, i Lund. Han är lång, kraftigt byggd, röker pipa och är intresserad av trädgårdsskötsel. Med hustrun Ann har han fyra barn. K. Arne Blom har skrivit fem romaner samt en LL-bok om Gunnar Mellberg. I de första romanerna spelar han en mindre men viktig roll, i den sista avslöjas han som son till en annan av Bloms huvudpersoner, säkerhetsagenten Loman.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn