Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Hafez el-Assad

    Man

    Han kallas kort och gott Assad av sina kolleger i kriminalromanerna av dansken Jussi Adler-Olsen. Trots att han saknar formella meriter är han anställd i polisens s.k. cold case-grupp, Avdelning Q. Han är frikostig med sina kunskaper om bl.a. olika vapentyper, men talar ogärna om sig själv. Assad härstammat från ett arabland, troligen Syrien, och har vissa problem med det danska språket.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kvinnan i rummet Bild på bokomslag för Flaskpost från P Bild på bokomslag för Fasanjägarna Bild på bokomslag för Journal 64 Bild på bokomslag för Marcoeffekten
  • Johanna Tott

    Kvinna

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I döden dina män Bild på bokomslag för Kvinnan utan egenskaper
  • Eve Dallas

    Kvinna

    Lång och slank polisinspektör i New York, huvudperson i en lång svit kriminalromaner av J.D. Robb (pseudonym för Nora Roberts) som utspelas om några hundra år. Eve Dallas har muskulös kropp, brunt tovigt hår, whiskyfärgade ögon och vassa ansiktsdrag. Hon är tuff och skicklig i jobbet, och privat gift med den rike affärsmannen Roarke, som har en tvivelaktig bakgrund.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bäddat för mord Bild på bokomslag för Mord med guldkant Bild på bokomslag för Mord med ett leende Bild på bokomslag för
  • Albin Winkelryd

    Man

    Pensionerad kriminalkommissarie, som i författaren Hans Alfredsons böcker – en roman och en novellsamling – berättar för denne om knepiga fall han löst. Albin Erenfrid Winkelryd är stor och rund och hans händer liknar ett knippe korvar. Han är änkling efter Margit, och spelar som hobby ukulele och saxofon. Dessutom röker han och umgås med sin utomäktenskaplige son Johan som bor i London.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Lagens långa näsa : 21 kriminalberättelser Bild på bokomslag för En yxa i nacken