Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Jean-Baptiste Adamsberg

    Man

    Kommissarie vid polisen i Paris. Han är småväxt och mörklagd, med oregelbundna ansiktsdrag, väl stor krokig näsa och ett snett leende. Han är singel, men har två söner från tidigare förhållanden. Han arbetar mycket på intuition och löser gåtfulla fall med oortodoxa metoder i en svit kriminalromaner av Fred Vargas, pseudonym för den kvinnliga franska författaren Frédérique Audoin-Rouzeau.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Budbäraren Bild på bokomslag för Mannen som vände insidan ut Bild på bokomslag för I de eviga skogarna Bild på bokomslag för Okänd kontinent Bild på bokomslag för Spökryttarna från Ordebec
  • Miss Jane Marple

    Kvinna

    En timid och vänlig men principfast äldre dam och amatördetektiv, skapad av Agatha Christie och bosatt i den lilla engelska byn St. Mary Mead, där invånarnas vanor och ovanor gjort hennes till en skicklig människokännare. Hon löser ofta intrikata fall enbart genom att höra redogörelser för dem, men ger sig då och då också ut på resor, såväl i hemlandet som till utlandet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ett mord annonseras Bild på bokomslag för 4.50 från Paddington Bild på bokomslag för Mordet i prästgården Bild på bokomslag för Spegeln sprack från kant till kant
  • Julius Balder Loman

    Man

    Svensk säkerhetsagent, verksam i sju romaner av K. Arne Blom med handlingen förlagd till åren runt och under andra världskriget. Loman (hans förnamn Julius Balder nämns endast en gång) är placerad i Lund, men gör flera resor till bl.a. Danmark och Tyskland. Inte mycket sägs om hans privatliv, men han har två söner. En av dem, Gunnar Mellberg, är poliskommissarie i flera romaner av Blom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn
  • Jackson Brodie

    Man

    Han är en medelålders frånskild privatdetektiv, f.d. soldat och polisman, född i Yorkshire men bosatt i London trots att han aldrig trivts i södra England. Han reser därför gärna norrut, och några av Kate Atkinsons romaner om honom utspelas i Skottland. Jackson Brodies styrka som detektiv ligger inte i logiska resonemang utan i hans empati med de drabbade: brottsoffren och deras anhöriga.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De vilseförda Bild på bokomslag för En god gärning