Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Tiny (Thobela) Mpayipheli

    Man

    Sydafrikansk krigare från xhosa-folket, beryktad frihetskämpe – tidigare ANC-soldat – men också Stasi-agent och prickskytt för KGB. Han är son till en fridsam pastor, och enligt författaren Deon Meyer ”fruktansvärt stor”, med mycket mörk hy och bländvita tänder. Thobela ”Tiny” Mpayiphelis är en duktig rugbyspelare samt under en period sambo med Miriam Nzululwazi vars död tar honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Död i gryningen Bild på bokomslag för Devils peak Bild på bokomslag för Jägarens hjärta
  • Filip Collin

    Man

    En mycket vältalig, smart och världsvan svensk äventyrare och gentlemannatjuv, som så småningom också visar sig vara en skicklig detektiv. Filip Collin, som ofta kallar sig professor Pelotard, ägnar sig tillsammans med sina kumpaner – fransmannen Lavertisse och engelsmannen Graham – främst åt ekonomisk brottslighet i en rad böcker, skrivna av Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Herr Collin kontra Napoleon Bild på bokomslag för Herr Collin är ruinerad Bild på bokomslag för Herr Collins affärer i London Bild på bokomslag för Herr Collins affärer med hemlandet Bild på bokomslag för Herr Collins alibi och andra noveller +9 st
  • Christer Wijk

    Man

    Kommissarie Wijk är en av den svenska kriminallitteraturens mest kända polismän. Han är född och uppvuxen i Skoga (så kallas Nora av författaren Maria Lang i hennes pusseldeckare), och löser de flesta av sina fall där och i Stockholm. Han har nära kontakt med sin mor som ännu är bosatt i Skoga, och gifter sig sedermera med sångerskan Camilla Martin – ett inte helt problemfritt äktenskap.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Siden, sammet Bild på bokomslag för Använd aldrig arsenik Bild på bokomslag för Arvet efter Alberta Bild på bokomslag för Att vara kvinna Bild på bokomslag för Camilla vid skiljevägen +37 st
  • Joe (Joseph) O'Loughlin

    Man

    Han har haft en framgångsrik karriär som psykolog. Men Joseph ”Joe” O’Loughlin har skäl att vara deprimerad: han har separerat från hustrun Julianne, som senare avlider, och han har drabbats av Parkinsons sjukdom. Han är inte vacker heller: lång men med päronformad näsa, vattniga bruna ögon och blek hy. Dessutom blir han involverad i flera svåra brottsfall i romaner av Michael Robotham.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den misstänkte Bild på bokomslag för Förlorad