Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Tess Monaghan

    Kvinna

    Hon var stjärnreporter i hemstaden Baltimore när tidningen hon jobbade på lades ner. Men Laura Lippman lät Tess Monaghan bli framgångsrik privatdetektiv. Hon är en smart och resolut 29-åring, 175 cm lång och gänglig med axellångt hår samlat i en fläta och stor byst. Och till sin häpnad blir hon också mor till dottern Carla Scout med sin pojkvän, den sex år yngre musiken Ed ”Crow” Ransome.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I spindelns nät Bild på bokomslag för Skyddslingen
  • Arsène Lupin

    Man

    Egentligen lär han heta Raoul d’Andrèsy, men det är som Lupin har blivit känd, först som gentlemannaförbrytare, senare som amatördetektiv, i böcker av fransmannen Maurice Leblanc. Som infernaliskt slug tjuv är han en klassiker i kriminallitteraturen, som drar t.o.m. Sherlock Holmes (alias Herlock Sholmes) vid näsan. Efter Leblancs död har andra författare skrivit flera böcker om Lupin.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Arsène Lupin : gentleman, stortjuv Bild på bokomslag för Kristallproppen Bild på bokomslag för Chifferskriften Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • Paul Hjelm

    Man

    Polisman i Huddinge, som felaktigt blev suspenderad och därefter omplacerad till och central figur i den s.k. A-gruppen, en speciell enhet hos Rikspolisstyrelsen. Då gruppen splittras flyttas Paul Hjelm och några av de övriga i den till en internationell polisstyrka, Opcop. Han är gift med Cilla och paret har två barn. Böckerna om honom är skrivna av Arne Dahl (pseudonym för Jan Arnald).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ont blod Bild på bokomslag för Misterioso Bild på bokomslag för Upp till toppen av berget Bild på bokomslag för Europa blues Bild på bokomslag för De största vatten +10 st
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule