Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Anders Knutas

    Man

    Kriminalkommissarie vid polisen i Visby, där han arbetat i mer än 30 år, enligt författaren Mari Jungstedt. Knutas är i övre medelåldern, säker i yrket, tämligen eftertänksam och noggrann med detaljer i utredningarna. Han har varit gift med den danska barnmorskan Line, med vilken han har tvillingar – vuxna i de senaste böckerna. Äktenskapet slutade med skilsmässa, vilket tagit honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den du inte ser Bild på bokomslag för I denna stilla natt Bild på bokomslag för Den inre kretsen Bild på bokomslag för Den döende dandyn Bild på bokomslag för I denna ljuva sommartid +12 st
  • Stefan Elg

    Man

    En vältränad – trots sitt flitiga rökande – och smärt kriminalinspektör i Himmelsholm, som är författaren K. Arne Bloms litterära version av Nässjö. Stefan Elg är centralfigur i stadens poliskollektiv, och har goda kontakter med bl.a. pressen och inte minst poliskollegorna i Lund. Han får ofta ta ansvar för utredningarna ute ”på fältet”, med kriminalkommissarie Frits Stuhrs välsignelse.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Med andra ögon
  • Hanne Wilhelmsen

    Kvinna

    Wilhelmsen kommer från en akademisk familj – pappan är professor – och till släktens förvåning och ogillande satsade hon på att bli polis. Dessutom är hon lesbisk. I övrigt är hon vacker och kör en rosafärgad Harley Davidson, tills hon blir skottskadad och rullstolsburen. Om hennes jobb och privatliv i Oslo har Anne Holt skrivit en svit romaner som fått internationell uppmärksamhet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utan eko Bild på bokomslag för Bortom sanningen : en Hanne Wilhelmsen-roman Bild på bokomslag för Saliga äro de som törsta Bild på bokomslag för Död joker Bild på bokomslag för 1222 över havet
  • Tom Reynolds

    Man

    En vänlig, lugn och humoristisk kriminalare i Dublin, som leder utredningarna av brutala mord i böcker av Jo Spain. Han är mellan 40 och 50 år gammal, med en lite sned näsa och svart grånande hår, samt lyckligt gift med Louise: de har den inte helt problemfria dottern Maria tillsammans. Tom Reynolds personlighet är baserad på författarens make Martin, som dock är journalist, inte polis.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Förlåt oss våra synder Bild på bokomslag för Frukta det du begär Bild på bokomslag för