Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Svante Karlsson

    Man

    Statstjänsteman, amatördetektiv och schackentusiast i Stockholm som är huvudperson i två deckare av Waldemar Hammenhög. I ”Fallet Antonsson” träffar han den ampra polisdottern Beate-Marie ”Maja” Frankman som gifter sig med honom, och de löser gemensamt mordgåtan i ”Fallet Sehling”. Svante Karlsson ser vardaglig men trevlig ut, är 30–35 år gammal och grovt byggd med en begynnande rondör.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fallet Sehling
  • Robin Ellacott

    Kvinna

    En långbent blondin med långt hår och blågråa ögon, först sekreterare sedan medhjälpare till privatdetektiven Cormoran Strike i London. Hon har ett likaledes långt men ambivalent förhållande med blivande maken Matthew Cunliffe, som vill att hon byter yrke. Robin Ellacott hyser mer än enbart vänskapliga känslor for Strike, avslöjar författaren Robert Galbraith (pseudonym för J.K. Rowling).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Gökens rop Bild på bokomslag för Silkesmasken Bild på bokomslag för Karriär i ondska
  • Lord Peter Wimsey

    Man

    Den engelske adelsmannen (andre son till en hertig), bibliofilen och amatördetektiven Wimsey är en av kriminallitteraturens stora gestalter, och huvudperson i en rad klassiska historier av Dorothy L. Sayers. Spirituell, allmänbildad och med klar logik tar han sig an sina fall, med sin betjänt Bunter och den gode vännen (senare svågern) kommissarie Charles Parker som hjälpredor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Drama kring ung dansör Bild på bokomslag för Kamratfesten Bild på bokomslag för Lord Peters smekmånad Bild på bokomslag för Oskuld och arsenik
  • Paddy Meehan

    Kvinna

    När Patricia ”Paddy” Meehan får anställning på en tidning i Glasgow blir hon överlycklig. Jobbet är inte så roligt som hon hoppats på, men efter att ha löst ett mordfall får hon en tjänst som kriminalreporter – och kan lösa ytterligare några fall. Hennes familj är fattig, men hon lyckas ändå skaffa sig en tämligen dräglig privat tillvaro, skriver Denise Mina i sina mörka deckare om Paddy.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Blodsarv Bild på bokomslag för Vargtimmen Bild på bokomslag för Sista andetaget