Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Conny Sjöberg

    Man

    Som rutinerad kriminalkommissarie vid Hammarby-polisen leder han ett väl sammansvetsat team mordutredare som tar sig an bl.a. fall med barn som råkat illa ut. Conny Sjöberg är en medelålders, ovanligt vardaglig man, lyckligt gift med Åsa: de har fem barn. Han beskrivs som snygg, empatisk, lyhörd och ärlig. Han är enligt författaren Carin Gerhardsen delvis modellerad efter hennes make Ken.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Vyssan lull Bild på bokomslag för Pepparkakshuset Bild på bokomslag för Mamma, pappa, barn Bild på bokomslag för Helgonet Bild på bokomslag för Gideons ring
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule
  • Stefan Elg

    Man

    En vältränad – trots sitt flitiga rökande – och smärt kriminalinspektör i Himmelsholm, som är författaren K. Arne Bloms litterära version av Nässjö. Stefan Elg är centralfigur i stadens poliskollektiv, och har goda kontakter med bl.a. pressen och inte minst poliskollegorna i Lund. Han får ofta ta ansvar för utredningarna ute ”på fältet”, med kriminalkommissarie Frits Stuhrs välsignelse.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Med andra ögon
  • Peter Diamond

    Man

    Peter Diamond är polisman, tidigare stationerad i London, nu verksam i Bath i Somerset. Han är 50 plus, änkling och överviktig med usla matvanor – ”en vandrande hjärtattack”, enligt hans skapare Peter Lovesey. Redan i de tidiga böckerna hoppade Diamond av poliskåren, men återvände efter ett par romaner. Genom sin envishet och genom att strunta i order löser han ett antal känsliga fall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Diamonds dilemma