Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Evert Bäckström

    Man

    Han är kriminalpolis, dessutom homofob, sexistisk manschauvinist, mutkolv, egenkär skrytmåns, alkoholmissbrukare och småfifflare som ser ner på de flesta kolleger och medmänniskor. Men Bäckström är också en (minst sagt) okonventionell och – mycket till mångas häpnad – skicklig mordutredare. Han har allt från små biroller till huvudroller i de flesta av Leif G.W. Perssons polisromaner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Linda - som i Lindamordet : roman om ett brott Bild på bokomslag för Faller fritt som i en dröm : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Den som dödar draken : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Den döende detektiven Bild på bokomslag för Den sanna historien om Pinocchios näsa
  • Tuppence Beresford

    Kvinna

    Egentligen heter hon Prudence Cowley Beresford, men kallas Tuppence av alla, även maken Tommy. Hon är inte direkt vacker, men kvicktänkt och charmig, och det är inte sällan hon som hittar avgörande ledtrådar i de fall som makarna löser i deckare av Agatha Christie. Understundom bygger lösningarna dock mer på Tuppences intuition än på logik. I sista boken om dem är de båda 70-plussare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den hemlighetsfulle motståndaren Bild på bokomslag för Par i brott
  • Maria Kallio

    Kvinna

    Hon var bara 23 år när hon fick sin första tjänst hos polisen, men har arbetat sig upp till chefsställning på kriminalen i finska staden Esbo. Hon har också blivit äldre i Leena Lehtolainens böcker om henne, gift sig med Antii Johannes Sarkela och fått barn. Rödhåriga och vältränade Maria Kallio är en tuff, om det krävs t.o.m. barsk feminist som uppskattar god whisky – i måttliga mängder.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Snöjungfrun Bild på bokomslag för Dödsspiralen Bild på bokomslag för Vändpunkten Bild på bokomslag för Falska förespeglingar Bild på bokomslag för Studio Näktergalen
  • Henrik Pettersson

    Man

    En cirka 30 år gammal småfifflare, smal, mellanblond, ogift och empatilös. Han är bosatt i Stockholm där han missköter olika jobb och kopplar av med droger och sex tills han råkar riktigt illa ut i en trilogi kriminalromaner av Anders de la Motte och blir jagad inte bara av polisen. Henrik ”HP” Petterssons storasyster Rebecca Normén är dock polis och kan hjälpa honom då han råkat illa ut.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Geim Bild på bokomslag för Buzz Bild på bokomslag för Bubble