Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Molly Cates

    Kvinna

    Yrkesskicklig medelålders grävande kriminalreporter, ensamstående mamma samt författare. Molly Cates drivs främst av ett starkt rättspatos. Hon satsar hårt på sitt jobb, och även om hon är attraktiv och uppskattad av män har samtliga hennes förhållanden snabbt spruckit. En anledning till detta är – enligt författaren Mary Willis Walker – Cates övertygelse om att hennes far blivit mördad.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för ... och döda ligger ner Bild på bokomslag för Under skalbaggens bo Bild på bokomslag för Det röda skriket
  • Kristin Bye

    Kvinna

    Cirka 30 år gammal är Kristin Bye känd TV-journalist och -personlighet i hemlandet Norge. Hennes skapare Tom Egeland beskriver henne som lång och slank, med gröna ögon och rödbrunt hår. Hon är intresserad av mystik, vilket inte alltid uppskattas av hennes gode vän och medarbetare, journalistveteranen Gunnar Borg. Hon är singel men har ett särboförhållande med dokusåpakändisen Christoffer.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Vargnatten
  • Yashim Togalu

    Man

    Han är lång, välbyggd, mellan 30 och 40 år gammal, med lockigt svart hår och vacker mustasch. Dessutom är han eunuck, och utreder på uppdrag av sultanen – som han troget tjänar – mord och andra brott i 1800-talets Istanbul. Yashim Togalu är inte ointresserad av kvinnor, enligt författaren Jason Goodwin, men förståeligt nog ägnar han sig hellre åt matlagning, franska romaner och mysterier.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Eunuckens gåta Bild på bokomslag för Ormstenens gåta Bild på bokomslag för Bellinis porträtt
  • Dicte Svendsen

    Kvinna

    Hon är journalist, under senare år på frilansbasis, och bosatt utanför Aarhus i Danmark. Hon har en pojkvän, Bo, en dotter, Rose, och en son, Peter Boutrup, som hon tvingades adoptera bort då han föddes. Han är f.d. fängelsekund, och medverkar i flera av de deckare som Elsebeth Egholm skrivit om Dicte – i några är han t.o.m. huvudperson. Böckerna kategoriseras dock som s.k. femikrimi.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dolda fel och brister Bild på bokomslag för Självrisk Bild på bokomslag för Personskada Bild på bokomslag för Närmast anhörig