Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Astrid Brunelius

    Kvinna

    Gladlynta prostinnan Astrid Brunelius är en medelålders dam med ”stadig” figur, gråbruna ögon, humor och god livsaptit. Hon är lyckligt gift med den disträe prästen Daniel, med vilken hon fått två barn; dottern Gunhild är vuxen och gift, sonen Torsten dog i en olycka. Hon bor i fiktiva Brunnsköping, och löser mord i en handfull deckare av Helena Poloni (pseudonym för Ingegerd Stadener).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mord i barm Bild på bokomslag för Många tungor små ... : en ryslig historia
  • Rhea Moser

    Kvinna

    Jurist, född 1960, med judisk mor och dansk far. Rhea Moser har svart hår, mörka ögon, fint mejslade ansiktsdrag och är diskret klädd. Hon är brorsdotterdotter till den gamle advokaten Samuel Rosenbaum, som Leif Silbersky och Olov Svedelid skrivit en rad romaner om. Hon dyker upp som en överraskning i Rosenbaums liv, och finns vid hans sida även sedan hon gift sig med Paolo och fått barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Upplösningen Bild på bokomslag för Upplösningen Bild på bokomslag för Bilden av ett mord Bild på bokomslag för Hämnden är aldrig rättvis Bild på bokomslag för Hämnden är aldrig rättvis
  • Michael McLoughlin

    Man

    Äldre, något överviktig polisman i Dublin, som efter pensionen köpt hus i en badort utanför staden. Han är singel – men inte ointresserad av kvinnor – och närmaste familjen är liten: modern, som bor på ett ålderdomshem, samt en syster. Fadern, som också var polis, dödades i tjänsten. Som pensionär blir Michael McLoughlin motvilligt indragen i olika kriminalfall i romaner av Julie Parsons.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mary, Mary Bild på bokomslag för I det förflutnas grepp Bild på bokomslag för En sista söndag
  • Charlie Chan

    Man

    Charlie Chan är en kinesisk kriminalkommissarie, verksam i Honolulu, där han är bosatt med sin stora familj. Han är en ständigt vänlig, artig och lugn herre, som löser besvärliga fall i sex pusseldeckare av amerikanen Earl Derr Biggers. Chan är dessutom huvudperson i närmare två dussin filmer: dessa och böckerna har tillsammans gjort honom till en minnesvärd kriminallitterär klassiker.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Huset som saknade nyckel