Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Ella Andersson

    Kvinna

    Hon lär vara den första rättsläkare som fått en huvudroll i svensk kriminallitteratur; författaren Elias Palm har f.ö. samma yrke. Ella Andersson är cirka 40 år gammal, attraktiv, brunhårig, envis och lever i ett skakigt förhållande i Lund med sambon Markus. Hon gillar antikviteter och ogillar byråkratiskt krångel, vilket gör att hon själv börjar undersöka mordfall hon stöter på i yrket.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Corpus delicti Bild på bokomslag för Causa mortis Bild på bokomslag för Memento mori
  • Temperance Brennan

    Kvinna

    Medelålders men välbevarad och internationellt känd rättsantropolog, som i Kathy Reichs romaner är verksam i såväl Kanada och USA som andra länder. I första boken är Temperance ”Tempe” Brennan nyskild och nykter alkoholist. Viktiga personer i hennes liv är dottern Kate, som går på college, polisdetektiven Andrew Ryan, som hon har ett till och från-förhållande med, samt systern Harriet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Redan död Bild på bokomslag för Död idag Bild på bokomslag för Dödligt beslut Bild på bokomslag för Dödliga hemligheter Bild på bokomslag för Dödligt allvar
  • O.P. Nilsson

    Man

    Vad han heter i förnamn är oklart: Nilsson döps, liksom hans hustru, om i böckerna av Vic Suneson (pseudonym för Sune Lundqvist). Vanligaste varianten är dock Olaus Petrus. Han är överkonstapel, senare kommissarie, en lång, medelålders, barnlös man med grått i håret, buskiga ögonbryn samt gulaktiga ögon och tänder. I de tidiga böckerna arbetar O.P. Nilsson i par med kollegan Kjell Myrman.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Är jag mördaren? : ett mord i två plan Bild på bokomslag för 13 kvällar med Vic Suneson Bild på bokomslag för Brottforsen Bild på bokomslag för Döden kastar långa skuggor Bild på bokomslag för Fallet 44:an +20 st
  • Petra Wester

    Kvinna

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svinajakten Bild på bokomslag för Svärmaren Bild på bokomslag för Äppelkyrkogården