Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Fin Macleod

    Man

    En medelålders, vardaglig säkerhetschef och f.d. kriminalare i Edinburgh, som flyttar till ön Lewis i Yttre Hebriderna sedan hans son blivit ihjälkörd. Detta har också lett till att hans äktenskap med hustrun Mona havererat. Fin Macleod är sliten och sorgsen, men blir i den s.k. Lewis-trilogin av Peter May indragen i kriminalfall som han löser genom sin kännedom om ön och dess befolkning.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svarthuset Bild på bokomslag för Lewismannen Bild på bokomslag för Lewispjäserna
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule
  • Harry Friberg

    Man

    Stieg Trenter baserade sin huvudperson Friberg på sin gode vän, fotografen K.W. Gullers. Även Friberg är känd fotograf, glad och alert, med smak för bordets och livets goda samt kvinnligt sällskap. Han är dock inte historiernas egentlige problemlösare, den rollen har kriminalintendent Vesper Johnson. Efter Trenters död tog dennes hustru Ulla över figurerna – och lät Friberg gifta sig!

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Narr på nocken Bild på bokomslag för Döda rummet Bild på bokomslag för Aldrig Näcken Bild på bokomslag för Dockan till Samarkand Bild på bokomslag för Dvärgarna +43 st
  • Alex Delaware

    Man

    Delaware är barn- och ungdomspsykolog i Los Angeles, och anlitas som sådan av polisen i fall där unga varit inblandade. Han nöjer sig dock inte med polisens utredningar, utan forskar själv vidare i en svit romaner av Jonathan Kellerman. Själv är Delaware en mycket intelligent men emotionellt osäker person, något som också kännetecknar hans förhållande med flickvännen Robin Castagna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Monstret Bild på bokomslag för Doktor Död Bild på bokomslag för Blodsband Bild på bokomslag för Mordboken Bild på bokomslag för - den starkes rätt