Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Anders Knutas

    Man

    Kriminalkommissarie vid polisen i Visby, där han arbetat i mer än 30 år, enligt författaren Mari Jungstedt. Knutas är i övre medelåldern, säker i yrket, tämligen eftertänksam och noggrann med detaljer i utredningarna. Han har varit gift med den danska barnmorskan Line, med vilken han har tvillingar – vuxna i de senaste böckerna. Äktenskapet slutade med skilsmässa, vilket tagit honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den du inte ser Bild på bokomslag för I denna stilla natt Bild på bokomslag för Den inre kretsen Bild på bokomslag för Den döende dandyn Bild på bokomslag för I denna ljuva sommartid +12 st
  • Ted (Edward) Conkaffey

    Man

    Han heter Edward Conkaffey, men är känd som Ted, och förlorade såväl sitt polisjobb som sin familj sedan han anklagats för sexövergrepp mot en ung flicka. Han friades, men skvallret dog inte, och han bor nu ensam med sju gäss samt en hund. Han är lång och muskulös, med svart hår och blå ögon, och arbetar ibland med en ung kvinnlig privatdetektiv, Amanda Pharrell, i böcker av Candice Fox.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Crimson lake Bild på bokomslag för Redemption Point
  • Tommy Bergmann

    Man

    Kriminalare i Oslo, runt 40 år gammal, är en man som hatar sig själv och känner ständig ånger. Orsaken är att han misshandlade sin ex-sambo Hege tills hon lämnade honom. Hans trauma blir inte mindre av de ofta fruktansvärda fall han utreder, bl.a. mord på barn och ungdomar, i böckerna av Gard Sveen. Ofta går Tommy Bergmann emot chefernas önskemål och order, men hans envishet ger resultat.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den siste pilgrimen
  • Peter Ullman

    Man

    Egentligen är han deckarförfattare, men när han på olika sätt blir inblandad i mordfall kan han inte låta bli att agera detektiv – och gör det med framgång. Julius Bark (pseudonym för duon Evert Lundström och Jan Moen) skrev tre romaner om honom. Peter Ullman bor i Stockholm, är rödlätt, stornäst och rund om magen. Han röker pipa, gillar whisky och har en energisk och bestämd mor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den dagen den sorgen Bild på bokomslag för Sjutton döda fåglar Bild på bokomslag för Vila vid denna källa