Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Paddy Meehan

    Kvinna

    När Patricia ”Paddy” Meehan får anställning på en tidning i Glasgow blir hon överlycklig. Jobbet är inte så roligt som hon hoppats på, men efter att ha löst ett mordfall får hon en tjänst som kriminalreporter – och kan lösa ytterligare några fall. Hennes familj är fattig, men hon lyckas ändå skaffa sig en tämligen dräglig privat tillvaro, skriver Denise Mina i sina mörka deckare om Paddy.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Blodsarv Bild på bokomslag för Vargtimmen Bild på bokomslag för Sista andetaget
  • Tupaarnaq Siegstad

    Kvinna

    Inuitkvinna från Grönland, som avtjänat ett långt fängelsestraff i Danmark, dömd för att ha dödat sin far. I Mads Peder Nordbos första bok om henne har en hämndlysten Tupaarnaq Siegstad just återvänt till Grönland, och träffar där journalisten Matthew Cave som hon inleder ett löst förhållande med. Hon är smal, har rakad skalle och bruna ögon med en intensiv blick samt är kraftigt tatuerad.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule
  • Erik Sandström

    Man

    Han torde vara den enda amatördetektiven i svensk kriminallitteratur som arbetar som ambulanssjuksköterska – ett yrke som också hans skapare Mikael Ressem haft. Erik Sandström går helhjärtat in för sitt jobb, vilket gör honom så stressad att han tidvis missbrukat tabletter och sprit. Han är blond och ser trevlig ut, men har trassliga relationer med kvinnor, bl.a. kollegan Karin Prestberg.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En själ som blöder Bild på bokomslag för Av jord är du kommen Bild på bokomslag för Levande död [rev. vers.] Bild på bokomslag för Hav utan botten [rev. vers.] Bild på bokomslag för +12 st
  • Miss Jane Marple

    Kvinna

    En timid och vänlig men principfast äldre dam och amatördetektiv, skapad av Agatha Christie och bosatt i den lilla engelska byn St. Mary Mead, där invånarnas vanor och ovanor gjort hennes till en skicklig människokännare. Hon löser ofta intrikata fall enbart genom att höra redogörelser för dem, men ger sig då och då också ut på resor, såväl i hemlandet som till utlandet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ett mord annonseras Bild på bokomslag för 4.50 från Paddington Bild på bokomslag för Mordet i prästgården Bild på bokomslag för Spegeln sprack från kant till kant