Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Peter Ullman

    Man

    Egentligen är han deckarförfattare, men när han på olika sätt blir inblandad i mordfall kan han inte låta bli att agera detektiv – och gör det med framgång. Julius Bark (pseudonym för duon Evert Lundström och Jan Moen) skrev tre romaner om honom. Peter Ullman bor i Stockholm, är rödlätt, stornäst och rund om magen. Han röker pipa, gillar whisky och har en energisk och bestämd mor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den dagen den sorgen Bild på bokomslag för Sjutton döda fåglar Bild på bokomslag för Vila vid denna källa
  • Archie Goodwin

    Man

    Rex Stouts väldige privatdetektiv Nero Wolfe lämnar sällan hemmet, istället gör hans sekreterare och allt-i-allo Archie Goodwin fotjobbet – och han är själv ingen dålig detektiv. Han är snygg och artig, tuff vid behov, snabb i repliken, kan memorera förhör ordagrant och är berättare i de flesta böckerna om Wolfe. Utan honom hade hans arbetsgivare aldrig löst sina fall lika elegant.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Anastasia Kamenskaja

    Kvinna

    Den unga, senare medelålders, Anastasia Kamenskaja är analytiker och utredare hos Moskvapolisen. Hon är språkbegåvad och vacker, men slarvar med utseende och klädsel. Den snälle sambon (sedermera maken) Alexej sköter hushållet och accepterar att hon ofta är för trött för sex. Hon är även huvudperson i en lång svit romaner av Alexandra Marinina (pseudonym för Marina Anatoljevna Aleksejeva).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mördare mot sin vilja Bild på bokomslag för De som dör först Bild på bokomslag för Död och lite kärlek Bild på bokomslag för Den stulna drömmen
  • Dexter Morgan

    Man

    En attraktiv, vänlig och alltid välklädd rättstekniker, född 1971 och gift med Rita Bennett vars två barn han är mycket förtjust i. I hemlighet är han dessutom en empatilös seriemördare, avslöjar författaren Jeff Lindsay (pseudonym för Jeffry P. Freundlich). Dexter Morgan såg sin mor mördas och uppmuntras av sin fosterfar, som är polis, att döda grova brottslingar som undkommit rättvisan.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dexter - dunkla drömmar Bild på bokomslag för Dexter - hängiven hämnare