Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Avi (Avraham) Avraham

    Man

    Han är inte så framgångsrik och begår ibland misstag som gör honom osäker och melankolisk. Men författaren Dror Mishani beskriver den kortvuxne, vardaglige kriminalaren Avraham Avraham i Holon – en förstad till Tel Aviv – som envis, och det gör att han når resultat. Han är singel, tillbringar sina kvällar framför TV:n och beundrar sin kvinnliga chef Ilana Lis, som han är lite rädd för.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utsuddade spår Bild på bokomslag för Okänt hot
  • Jackson Brodie

    Man

    Han är en medelålders frånskild privatdetektiv, f.d. soldat och polisman, född i Yorkshire men bosatt i London trots att han aldrig trivts i södra England. Han reser därför gärna norrut, och några av Kate Atkinsons romaner om honom utspelas i Skottland. Jackson Brodies styrka som detektiv ligger inte i logiska resonemang utan i hans empati med de drabbade: brottsoffren och deras anhöriga.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De vilseförda Bild på bokomslag för En god gärning
  • Bo Jarnebring

    Man

    Kriminalinspektör Bo Jarnebring är från Dalarna, men arbetar i Stockholm. Han har varit idrottsman på elitnivå, och är skild från Annika med vilken han har två söner. Han introducerades i Leif G.W. Perssons debutdeckare ”Grisfesten”, och har sedan haft flera mer eller mindre framträdande roller i dennes kriminalromaner. Jarnebring samarbetar gärna med bäste vännen Lars Martin Johansson.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mellan sommarens längtan och vinterns köld : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Profitörerna : en polisroman Bild på bokomslag för En annan tid, ett annat liv : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Grisfesten : en rövarroman Bild på bokomslag för Samhällsbärarna : en roman om ett brott
  • Reginald Wexford

    Man

    Kommissarie Reginald ”Reg” Wexford i fiktiva Kingsmarkham i brittiska Sussex var en traditionell kriminallitterär polis då Ruth Rendell introducerade honom. Överviktig, med hetsigt humör – som gav honom problem med hans överordnade – men med en trevlig och förstående familj. Under årens lopp blev han lugnare och mer tolerant, och utvecklades till en människokännare av rang.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Skadan skedd Bild på bokomslag för Syndafallet Bild på bokomslag för Den beslöjade Bild på bokomslag för Dödligt sällskap Bild på bokomslag för En gång mord