Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Adelia Aguilar

    Kvinna

    Hennes fullständiga namn är Vesuvia Adelia Rachel Ortese Aguilar, hon lever på 1100-talet och är läkare. Hon skickas från Sicilien till England för att bistå i en utredning om barnamord, och löser fallet. Därefter stannar hon motvilligt i landet. Hon är mörkblond, vacker och slank, och ogift mor till dottern Allie vars far är biskop, berättar Ariana Franklin (pseudonym för Diana Norman).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödens mästarinna Bild på bokomslag för Dödens labyrint
  • Joseph Zimmertür

    Man

    Psykoanalytiker som främst är verksam i Amsterdam, och som har ett snarast parodiskt judiskt utseende. Men han är positivt skildrad av författaren Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner): dr. Zimmertür beskrivs som vänlig, diplomatisk, beläst och allmänbildad – och han är en duktig detektiv med stor människokännedom. Privat är han ogift och barnlös, och har vänner i de bästa kretsar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Doktor Z Bild på bokomslag för Marco Polos millioner
  • Linda Martinez

    Kvinna

    Hennes mamma är engelska, pappan från Jamaica och själv är Linda Martinez polis i Stockholm. Hon gör snabb karriär, och blir chef för spaningsroteln. Hon introducerades i en tv-serie av Jan Guillou och Leif G.W. Persson på 90-talet, och har sedan spelat en mer eller mindre stor roll i flera av Perssons böcker. Om sitt privatliv talat hon ogärna, men hon gillar ”raka puckar” och starköl.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Faller fritt som i en dröm : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Den som dödar draken : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Den döende detektiven Bild på bokomslag för Den sanna historien om Pinocchios näsa Bild på bokomslag för Bombmakaren och hans kvinna
  • Terry Quinn

    Man

    Då han arbetade som polis dödade han av en olyckshändelse en kollega. Det fick den grönögde irländaren Terry Quinn att lämna poliskåren, och istället ta jobb i en butik i Silver Spring, Maryland, som säljer begagnade pocketböcker och vinylskivor. Han gör dock även inhopp som aktiv medhjälpare åt en annan f.d. polis, Derek Strange som nu är privatdetektiv, i böcker av George P. Pelecanos.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ren som snö Bild på bokomslag för Ett djävulskt pris Bild på bokomslag för Svarta själar