Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Joseph Zimmertür

    Man

    Psykoanalytiker som främst är verksam i Amsterdam, och som har ett snarast parodiskt judiskt utseende. Men han är positivt skildrad av författaren Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner): dr. Zimmertür beskrivs som vänlig, diplomatisk, beläst och allmänbildad – och han är en duktig detektiv med stor människokännedom. Privat är han ogift och barnlös, och har vänner i de bästa kretsar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Doktor Z Bild på bokomslag för Marco Polos millioner
  • Gustav Morell

    Man

    Polisman, sedermera länsman, i Örnsköldsvik fr.o.m. slutet av 1800-talet. Han är huvudperson i tre kriminalromaner av Bo R. Holmberg, och son till länsman Harald Morell i Anundsjö, som Holmberg också skrivit böcker om. Gustav Morell är en ung, ambitiös polis, som älskar hustrun Linnea och deras barn djupt. Hans son Erik tar senare över huvudrollen i ytterligare några deckare av Holmberg.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Väktarsax Bild på bokomslag för Uppviglaren Bild på bokomslag för Återvändarna
  • Adam Dalgliesh

    Man

    Framgångsrik och respekterad kriminalpolis och poet i romaner av P.D. James – som i första boken dock skrev hans efternamn Dalgleish, vilket lett till viss förvirring. Han är en typisk engelsk gentleman, lågmäld, saklig, osentimental, som ibland arbetar mer som en klassisk brittisk privatdetektiv än polisman, och som vant och smidigt rör sig i skilda geografiska och sociala miljöer.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden går ronden Bild på bokomslag för Mord i sinnet Bild på bokomslag för Onaturlig död Bild på bokomslag för Slut hennes ögon Bild på bokomslag för Yttersta domen
  • Tiny (Thobela) Mpayipheli

    Man

    Sydafrikansk krigare från xhosa-folket, beryktad frihetskämpe – tidigare ANC-soldat – men också Stasi-agent och prickskytt för KGB. Han är son till en fridsam pastor, och enligt författaren Deon Meyer ”fruktansvärt stor”, med mycket mörk hy och bländvita tänder. Thobela ”Tiny” Mpayiphelis är en duktig rugbyspelare samt under en period sambo med Miriam Nzululwazi vars död tar honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Död i gryningen Bild på bokomslag för Devils peak Bild på bokomslag för Jägarens hjärta