Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Barbe (Barbro) Belling

    Kvinna

    Sveriges första kvinnliga privatdetektiv är en ung yrhätta som löser fall i två deckare från 1918 respektive 1919 av Malin Ödmann. Barbro ”Barbe” Belling öppnar en egen detektivbyrå i Stockholm, vilket fästmannen Bertil Dahlfält inte uppskattar. Hon är rapp i tanke och tunga, väl fnittrig och skälmsk ibland, men det finns en för sin tid rätt tydlig feministisk udd i hennes jag-berättande.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dörjevångagåtan : privatdetektiven Barbro Bellings äventyr
  • Richard Hannay

    Man

    Han föddes i Skottland, lärde sig tyska av faderns affärsvänner, men växte upp i Sydafrika. Som soldat deltog han i boer-kriget, men flyttade 1914 tillbaka till England, och drogs in i det första av de äventyr som John Buchan skrivit om honom. Richard Hannay var verksam som spion under första världskriget, men gifte sig därefter med Mary Lamington, fick sonen Peter John och blev bonde.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De trettionio stegen Bild på bokomslag för
  • Adelia Aguilar

    Kvinna

    Hennes fullständiga namn är Vesuvia Adelia Rachel Ortese Aguilar, hon lever på 1100-talet och är läkare. Hon skickas från Sicilien till England för att bistå i en utredning om barnamord, och löser fallet. Därefter stannar hon motvilligt i landet. Hon är mörkblond, vacker och slank, och ogift mor till dottern Allie vars far är biskop, berättar Ariana Franklin (pseudonym för Diana Norman).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödens mästarinna Bild på bokomslag för Dödens labyrint
  • Archie Goodwin

    Man

    Rex Stouts väldige privatdetektiv Nero Wolfe lämnar sällan hemmet, istället gör hans sekreterare och allt-i-allo Archie Goodwin fotjobbet – och han är själv ingen dålig detektiv. Han är snygg och artig, tuff vid behov, snabb i repliken, kan memorera förhör ordagrant och är berättare i de flesta böckerna om Wolfe. Utan honom hade hans arbetsgivare aldrig löst sina fall lika elegant.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för