Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Erik Gyllenberg

    Man

    Den pensionerade f.d. bankdirektören i Aroshamn (mycket likt Västerås) blir indragen i ett antal mordfall av sin gode vän, industrimagnaten och amatördetektiven Severin C. Brattenskiöld. Den prudentlige Erik Gyllenberg har varit ungkarl i hela sitt liv, och hans hushåll sköts av den vasstungade trotjänarinnan Frida. Böckerna av pseudonymen Aron Olnafors är pusseldeckare med mycket humor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Vernissage med Döden Bild på bokomslag för Mord på lätt svenska Bild på bokomslag för Mord med sjöutsikt Bild på bokomslag för Döden väntar på värdshuset Bild på bokomslag för Mord mot alla odds
  • Berit Hård

    Kvinna

    Hon är något av en antihjältinna, lanserad i en trilogi av Unni Drougge. Där presenteras den dekadenta Berit Hård som en överviktig skandaljournalist, glad i att röka, äta skräpmat, dricka sprit, svära samt ha sex: hon har gärna one night stands – helst med yngre män. Hon är dock även en uppfriskande vass kritiker av pompösa karlar och ger blanka den i sådant som trendigt mode och stil.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bluffen Bild på bokomslag för Förkunnaren Bild på bokomslag för Fällan
  • Jaime Bunda

    Man

    Föräldrarna är från framgångsrika familjer i Angola, och därför blir Jaime Bunda statlig agent. Som sådan är han dock ett misslyckande. Han är i yngre medelåldern, föga intelligent, begår misstag på löpande band, och hans kroppshydda ger honom problem (ordet ”bunda” betyder vänligt uttryckt ”stor ända”). Han är huvudperson i två roliga romaner av Pepetela (pseudonym för Artur dos Santos).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bunda, en baktung agent Bild på bokomslag för Bunda och amerikanens död
  • Tommy (Thomas) Lynley

    Man

    Lynley är inspektör vid Scotland Yard och dessutom åttonde earlen av Asherton: förmögen, välutbildad och snygg. Hans överklassbakgrund uppskattas inte av alla, inte heller av hans assistent Barbara Havers, men ändå samarbetar de två förvånansvärt väl, och har enligt författaren Elizabeth George förståelse för varandras egenheter. Lynley medverkar i samtliga hennes vuxenromaner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Minnets labyrint Bild på bokomslag för Fullständiga bevis Bild på bokomslag för För hennes eget bästa Bild på bokomslag för En högst passande hämnd Bild på bokomslag för Pappas lilla flicka +17 st