Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Nero Wolfe

    Man

    En av kriminallitteraturens största detektiver: han väger ett sjundedels ton. Han är även gourmet, orkidéodlare samt kritisk bokälskare. Rex Stouts privatdetektiv, med hus i New York, är en klassiker: det har t.o.m. spekulerats i att han är son till Sherlock Holmes. Han härstammar från Montenegro, och har skicklig medhjälpare i sekreteraren Archie Goodwin som ser till att Wolfe jobbar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Andy Brazil

    Man

    När läsarna får möta Andrew ”Andy” Brazil f.f.g. är han 22 år gammal, en blivande stjärna som nyhetsreporter men även volontär hos polisen i North Carolina, Virginia. Redan i nästa bok har han dock blivit fast anställd hos polisen, berättar författaren Patricia Cornwell. Brazil arbetar tillsammans med den medelålders polischefen och kommissarien Judy Hammer, vars högra hand han blivit.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Farligt fiske Bild på bokomslag för Getingboet Bild på bokomslag för Fula fiskar
  • Tess Monaghan

    Kvinna

    Hon var stjärnreporter i hemstaden Baltimore när tidningen hon jobbade på lades ner. Men Laura Lippman lät Tess Monaghan bli framgångsrik privatdetektiv. Hon är en smart och resolut 29-åring, 175 cm lång och gänglig med axellångt hår samlat i en fläta och stor byst. Och till sin häpnad blir hon också mor till dottern Carla Scout med sin pojkvän, den sex år yngre musiken Ed ”Crow” Ransome.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I spindelns nät Bild på bokomslag för Skyddslingen
  • Siri Bergman

    Kvinna

    Psykologen och psykoterapeuten Siri Bergman, några och 30 år gammal, bor ensam i en ombyggd, enslig sommarstuga på Värmdö sedan hennes man Stefan drunknade. Så småningom kommer hon över sorgen, inleder ett förhållande med polisen Markus och får en plats i polisens gärningsmannaprofilgrupp. Men hennes förflutna går igen i en svit kriminalromaner av systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Någon sorts frid Bild på bokomslag för Bittrare än döden Bild på bokomslag för Innan du dog Bild på bokomslag för Mannen utan hjärta Bild på bokomslag för Eld och djupa vatten