Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Amos Decker

    Man

    F.d. professionell fotbollsspelare som varit polis, men bröt ihop då hustrun och dottern mördades. Han är inte vacker, men atletiskt byggt och har mörkt hår. Efter morden gick Amos Decker ner sig, blev fet och sunkig och förlorade jobbet. Han tog sig dock samman, blev privatdetektiv och senare FBI-anställd. Han har hypertymesi vilket innebär att han i detalj minns allt som händer honom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Jakten på Amos Decker Bild på bokomslag för Dödsdömd: Melvin Mars Bild på bokomslag för Fallet Walter Dabney Bild på bokomslag för Morden i Baronville Bild på bokomslag för Frälsaren i Burlington
  • Aurelio Zen

    Man

    Kriminalkommissarie Zen är en ensamvarg med bas i Rom, men som löser fall runt om i Italien. Han kan förefalla klumpig, men hans envishet och nonchalanta attityd vad det gäller polisbyråkratiska regler gör honom framgångsrik – och illa sedd hos cheferna. Han skapades av engelsmannen Michael Dibdin, tänkt för en enda bok, men blev så populär hos läsarna att han återkom i ytterligare tio.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kabal Bild på bokomslag för En lång avslutning Bild på bokomslag för Dödens lagun Bild på bokomslag för Così fan tutti
  • Vilhelm Persson

    Man

    Den hypokondriske, knarrige och pensionerade adjunkten – känd för sitt sirliga och korrekta språkbruk – är en ytterst motvillig ”Watson” till sin svåger, det oförbränneliga Statsrådet i Bo Baldersons pusseldeckare. Allt Vilhelm Persson önskar sig är lugn och ro, men Statsrådet använder honom glatt för sina inte alltid korrekta eller ens lagligt genomförda utredningar av gåtfulla mordfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Statsrådet och döden
  • Rafael Alba

    Man

    Han är polis vid Nationella insatsstyrkan i en kort svit romaner av Christina Wahldén, i vilka han arbetar i par med kollegan Hedvig Ek. Han är lång, mörk och synnerligen vältränad. Till mamma Mercedes stora irritation vägrar han envist att skaffa en flickvän och gifta sig, trots att han är runt 30 år gammal. Rafael Alba har sina rötter i Argentina, kör motorcykel och gillar discomusik.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Till salu Bild på bokomslag för Gå på vatten Bild på bokomslag för Operation Ormens huvud