Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Axel Hake

    Man

    Han är ung, aktiv och bredaxlad – och går med käpp. Orsaken är en dåligt genomförd operation av en skottskada, förklarar författaren Lars Bill Lundholm. Den noggranne kommissarien Axel Hake vid Stockholmspolisen bor på Kungsholmen och är särbo med designern Hanna Sergel, som han har dottern Siri med. När han inte arbetar – vilket han vanligen gör – spelar han på hästar, simmar och boxas.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Östermalmsmorden Bild på bokomslag för Södermalmsmorden Bild på bokomslag för Kungsholmsmorden Bild på bokomslag för Gamla Stan-morden Bild på bokomslag för Citymorden
  • Tuppence Beresford

    Kvinna

    Egentligen heter hon Prudence Cowley Beresford, men kallas Tuppence av alla, även maken Tommy. Hon är inte direkt vacker, men kvicktänkt och charmig, och det är inte sällan hon som hittar avgörande ledtrådar i de fall som makarna löser i deckare av Agatha Christie. Understundom bygger lösningarna dock mer på Tuppences intuition än på logik. I sista boken om dem är de båda 70-plussare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den hemlighetsfulle motståndaren Bild på bokomslag för Par i brott
  • Arto Söderstedt

    Man

    Finlandssvensk toppadvokat som tröttnade på sitt arbete, och flyttade med familjen till Sverige där han utbildade sig till polis. Efter en tid i Västerås omplacerades Arto Söderstedt till Rikspolisstyrelsens operativa specialenhet A-gruppen, som Arne Dahl (pseudonym för Jan Arnald) skrivit om. Sedan gruppen splittrats återkom han i Dahls böcker om den internationella polisstyrkan Opcop.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ont blod Bild på bokomslag för Misterioso Bild på bokomslag för Upp till toppen av berget Bild på bokomslag för Europa blues Bild på bokomslag för De största vatten +10 st
  • Nestor Burma

    Man

    Privatdeckaren Nestor Burma är en känd litterär figur i den franska 1900-talslitteraturen. Han driver sin detektivbyrå Fiat Lux i Paris med hjälp av sin sekreterare Hélène Chatelain, som är hopplöst förälskad i honom. Hans verksamhet har skildrats i en rad hårdkokta men även humoristiska böcker av Léo Malet. Burma har dessutom varit huvudperson i filmer, tv-serier och en tecknad serie.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för 120, rue de la Gare