Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • John Bright

    Man

    Han är kriminalinspektör i Kentish Town strax utanför London, och får där uppleva allt från ett ruttnande kvinnolik i ett badkar till gängskjutningar. John Bright är småväxt, mörk, klär sig helst i en sliten läderjacka, och ser enligt författaren Maureen O’Brien mer ut som en förbrytare än en polis. Han kan vara rätt stingslig, tycker illa om att resa och har en tålmodig flickvän i Jude.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden inpå livet
  • Filip Collin

    Man

    En mycket vältalig, smart och världsvan svensk äventyrare och gentlemannatjuv, som så småningom också visar sig vara en skicklig detektiv. Filip Collin, som ofta kallar sig professor Pelotard, ägnar sig tillsammans med sina kumpaner – fransmannen Lavertisse och engelsmannen Graham – främst åt ekonomisk brottslighet i en rad böcker, skrivna av Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Herr Collin kontra Napoleon Bild på bokomslag för Herr Collin är ruinerad Bild på bokomslag för Herr Collins affärer i London Bild på bokomslag för Herr Collins affärer med hemlandet Bild på bokomslag för Herr Collins alibi och andra noveller +9 st
  • Embla Nyström

    Kvinna

    Tidigare nordisk mästare i boxning (lätt weltervikt), sedermera länspolis i Västsverige. Hon är cirka 30 år gammal och muskulös, med lockigt rödbrunt hår och blågröna ögon i något runt ansiktet: söt men inte vacker, enligt hennes skapare Helene Tursten. Uppvuxen med tre bröder vet Åsa Embla Nyström hur man sätter karlar på plats. Mannen i hennes liv är lille Elliot, son till exmaken Jason.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det lömska nätet Bild på bokomslag för Jaktmark Bild på bokomslag för Sandgrav Bild på bokomslag för Snödrev
  • Matthew Hope

    Man

    Advokaten Matthew Hope flyttar med hustrun Susan och dottern Joanna från Chicago till Calusa i Florida för att arbeta med bl.a. affärsjuridik på en liten firma. Men inget går som han önskat sig: tack vare sina detektivegenskaper blir han mot sin vilja en framstående brottmålsadvokat och äktenskapet slutar med skilsmässa, berättas det i böckerna av Ed McBain (pseudonym för Evan Hunter).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sokrates bägare Bild på bokomslag för Den vindögda björnen