Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Kommissarie Santos

    Man

    Vad Santos heter i förnamn är oklart. Han är polischef i ett litet samhälle utanför staden Salvador i Brasilien, där också hans skapare Kjell Eriksson numera är bosatt. Santos bastanta hustru heter Zelita och tillsammans har de fem barn. Luttrad av korruptionen i hemlandet föredrar han att dricka öl och ligga i hängmattan, men då och då är han tvingad att arbeta – och då lyckas han väl.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Spetsad : ett fall för kommissarie Santos Bild på bokomslag för Smärta : ett fall för kommissarie Santos
  • Fleming Stone

    Man

    Han trivs bäst i sitt välförsedda bibliotek – det är dit privatdetektiven Fleming Stone drar sig då han grunnar på ett besvärligt fall i romanerna av Carolyn Wells. Och de är många, fler än 60. Så ser han också mycket ”lärd” ut, är extremt allmänbildad och dessutom tystlåten, korrekt och vänlig med ett ”sympatiskt” ansikte. Vanligen är det polisen som kommer till honom och ber om hjälp.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Säkerhetskedjan
  • John Bright

    Man

    Han är kriminalinspektör i Kentish Town strax utanför London, och får där uppleva allt från ett ruttnande kvinnolik i ett badkar till gängskjutningar. John Bright är småväxt, mörk, klär sig helst i en sliten läderjacka, och ser enligt författaren Maureen O’Brien mer ut som en förbrytare än en polis. Han kan vara rätt stingslig, tycker illa om att resa och har en tålmodig flickvän i Jude.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden inpå livet
  • Kurt Wallander

    Man

    Han bor och arbetar i lilla Ystad i Skåne, vilket inte hindrar att kommissarie Kurt Wallander får leda undersökningar av svåra fall, och jaga såväl seriemördare som internationella förbrytare. Genom böckerna av Henning Mankell samt en rad filmer och tv-serier har Wallander blivit en i många länder uppskattad publikfavorit samt en av Sveriges mest kända litterära figurer.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mannen på stranden Bild på bokomslag för Innan frosten Bild på bokomslag för Hundarna i Riga Bild på bokomslag för Mannen som log Bild på bokomslag för Mördare utan ansikte +9 st