Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Ann Lindell

    Kvinna

    Hon är kriminalkommissarie i Uppsala, och huvudperson i en svit lovordade kriminalromaner av Kjell Eriksson. Redan i första boken om henne möter hon lantarbetaren Edward Risberg, och de har ett förhållande som dock senare tar slut – egentligen mot bådas vilja. Lindell har därefter ett något förvirrat privatliv, men i jobbet är hon effektiv, fantasirik och en uppskattad utredningsledare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den upplysta stigen Bild på bokomslag för Stenkistan Bild på bokomslag för Prinsessan av Burundi Bild på bokomslag för Jorden må rämna Bild på bokomslag för Nattskärran +7 st
  • Leo Carring

    Man

    Juristen och privatdetektiven Leo Carring från Stockholm anses vara den i särklass mest osympatiska problemlösaren i den svenska kriminallitteraturen. Han är konservativ, snobbig, egenkär och arrogant; en ”övermänniska” som rycker på axlarna åt normal rättspraxis. Om hans privatliv är föga känt, men han är tämligen förmögen och har en bred allmänbildning, försäkrar hans skapare S.A. Duse.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Leo Carring: Pistolskottet Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • Dan Reles

    Man

    En tonårig ungdomsligist från New York, som lämnar sitt gäng och sin kriminelle far och flyr till Austin, Texas. Där blir han så småningom – berättar författaren Michael Simon – den enda juden och nordstataren i poliskåren. Han gifter sig med ex-kollegan Joey Velezs vackra änka Rachel och får en son, Josh. Ensamvargen Dan Reles löser brutala mordfall och bekämpar organiserad brottslighet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dirty Sally Bild på bokomslag för Sweet Virginia
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule