Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • John Bright

    Man

    Han är kriminalinspektör i Kentish Town strax utanför London, och får där uppleva allt från ett ruttnande kvinnolik i ett badkar till gängskjutningar. John Bright är småväxt, mörk, klär sig helst i en sliten läderjacka, och ser enligt författaren Maureen O’Brien mer ut som en förbrytare än en polis. Han kan vara rätt stingslig, tycker illa om att resa och har en tålmodig flickvän i Jude.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden inpå livet
  • Hedvig Ek

    Kvinna

    Den första kvinnliga polisen i operativ tjänst vid Nationella insatsstyrkan är, enligt författaren Christina Wahldén, kriminalinspektör Hedvig Ek. Hon är kort och nätt, men mycket bestämd och extremt vältränad – samt utbildad i USA av FBI. Hon är cirka 30 år gammal, singel och bär på ett trauma efter maken Anders död: han avled i cancer. Hon arbetar helst i par med kollegan Rafael Alba.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Till salu Bild på bokomslag för Gå på vatten Bild på bokomslag för Operation Ormens huvud
  • Sebastian Bergman

    Man

    Han var en omtyckt person, respekterad som rättspsykolog och ansedd som Sveriges främsta expert på gärningsmannaprofiler – tills han förlorade hustru och dotter i en naturkatastrof. Då slutade han jobba, blev sexmissbrukare och allmänt otillgänglig. Motvilligt har dock Sebastian Bergman tinat upp och låtit sig lockas tillbaka till sitt yrke i böckerna av Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det fördolda Bild på bokomslag för Lärjungen Bild på bokomslag för Fjällgraven Bild på bokomslag för Den stumma flickan Bild på bokomslag för De underkända
  • Bertil Durell

    Man

    Han känns igen på sitt röda hår och den knubbiga figuren. Därtill har han vildsint färgglada slipsar och kan vissla alla de mest kända ariorna ur de mest kända operorna. När läsarna f.f.g. möter Bertil Durell är han kriminalassistent, men befordras raskt under årens lopp. Dessutom gifter han sig med den politiskt radikala Vera Bernheim samt löser ”omöjliga” brott i romaner av Jan Ekström.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Morianerna Bild på bokomslag för Träfracken Bild på bokomslag för Ålkistan