Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Dan Reles

    Man

    En tonårig ungdomsligist från New York, som lämnar sitt gäng och sin kriminelle far och flyr till Austin, Texas. Där blir han så småningom – berättar författaren Michael Simon – den enda juden och nordstataren i poliskåren. Han gifter sig med ex-kollegan Joey Velezs vackra änka Rachel och får en son, Josh. Ensamvargen Dan Reles löser brutala mordfall och bekämpar organiserad brottslighet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dirty Sally Bild på bokomslag för Sweet Virginia
  • Cormoran Strike

    Man

    Enbent brittisk privatdetektiv och f.d. Afghanistan-veteran med kontor i London. I den första romanen om honom av Robert Galbraith (pseudonym för J.K. Rowling) är han deprimerad med rörigt privatliv och dålig ekonomi. Situationen ändras då han får ett nytt fall och en ny kvinnlig assistent, Robin Ellacott. Han är storvuxen, med hög panna, bred näsa, tjockt krusigt hår och tjocka ögonbryn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Gökens rop Bild på bokomslag för Silkesmasken Bild på bokomslag för Karriär i ondska
  • Vilhelm Persson

    Man

    Den hypokondriske, knarrige och pensionerade adjunkten – känd för sitt sirliga och korrekta språkbruk – är en ytterst motvillig ”Watson” till sin svåger, det oförbränneliga Statsrådet i Bo Baldersons pusseldeckare. Allt Vilhelm Persson önskar sig är lugn och ro, men Statsrådet använder honom glatt för sina inte alltid korrekta eller ens lagligt genomförda utredningar av gåtfulla mordfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Statsrådet och döden
  • Nero Wolfe

    Man

    En av kriminallitteraturens största detektiver: han väger ett sjundedels ton. Han är även gourmet, orkidéodlare samt kritisk bokälskare. Rex Stouts privatdetektiv, med hus i New York, är en klassiker: det har t.o.m. spekulerats i att han är son till Sherlock Holmes. Han härstammar från Montenegro, och har skicklig medhjälpare i sekreteraren Archie Goodwin som ser till att Wolfe jobbar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för