Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Efraim Nylander

    Man

    Pensionerad provinsialläkare samt deckarfantast, som är den som helt eller delvis löser fallen i Ulf Durlings tidigaste böcker. Efraim Nylander är ungkarl, ganska rund (över 100 kg) med dubbelhakor, samt skallig med undantag för en krans av vitt hår. Han är mycket vänlig, en god sällskapsmänniska och har en skarp hjärna som förmår att koppla ihop även udda fakta till logiska resonemang.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Annars dör man : roman om en brottsling Bild på bokomslag för Gammal ost : detektivromantiserad berättelse som sönderfaller i tre tragiska delar Bild på bokomslag för Hemsökelsen Bild på bokomslag för Säg PIP! : detektiv roman i Ess-dur
  • Bertil Durell

    Man

    Han känns igen på sitt röda hår och den knubbiga figuren. Därtill har han vildsint färgglada slipsar och kan vissla alla de mest kända ariorna ur de mest kända operorna. När läsarna f.f.g. möter Bertil Durell är han kriminalassistent, men befordras raskt under årens lopp. Dessutom gifter han sig med den politiskt radikala Vera Bernheim samt löser ”omöjliga” brott i romaner av Jan Ekström.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Morianerna Bild på bokomslag för Träfracken Bild på bokomslag för Ålkistan
  • Gunnarstranda

    Man

    Kriminalkommissarie Gunnarstranda – vars förnamn aldrig nämns – är en medelålders man som röker för mycket. Han arbetar vid polisen i Oslo och löser fall i en rad böcker av norske författaren Kjell Ola Dahl. Gunnarstranda kan vara cynisk och desillusionerad, men också empatisk och hjälpsam. I de flesta historierna arbetar han tillsammans med sin assistent Frank Frølich.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En liten gyllene ring Bild på bokomslag för Mannen i fönstret Bild på bokomslag för Den vackre trumslagaren Bild på bokomslag för Den fjärde rånaren Bild på bokomslag för
  • Gustav Jörgensson

    Man

    Den nästan två meter långe, gänglige och – enligt stadens damer – stilige polischefen i Strömstad är huvudperson i en rad av Gösta Unefäldts polisromaner med pusselinslag. Han är en duktig polis, agerar ibland något självvådligt, men är omtyckt av sitt manskap och respekterad av sina överordnade. Gustav Jörgensson är gift med skolpsykologen Cilla, och tillsammans har de dottern Monica.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hämnden är min, säger ... Bild på bokomslag för ... dömes för mord … (Brottsbalken 3 kap. 1§)