Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Barbe (Barbro) Belling

    Kvinna

    Sveriges första kvinnliga privatdetektiv är en ung yrhätta som löser fall i två deckare från 1918 respektive 1919 av Malin Ödmann. Barbro ”Barbe” Belling öppnar en egen detektivbyrå i Stockholm, vilket fästmannen Bertil Dahlfält inte uppskattar. Hon är rapp i tanke och tunga, väl fnittrig och skälmsk ibland, men det finns en för sin tid rätt tydlig feministisk udd i hennes jag-berättande.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dörjevångagåtan : privatdetektiven Barbro Bellings äventyr
  • Kenneth Lind

    Man

    Snäll och beskedlig men otursförföljd frimärkshandlare i Kalmar, som stadgat sig efter ett liv som ökänd kassaskåps- och låsexpert, vilket kostat honom några år i fängelse. Frimärksbutiken går dåligt, varför han övertalas av kumpanen ”Svenne” Mattsson att genomföra en rad vågade kupper i en svit romaner av Tomas Arvidsson. Kenneth Lind har ett vardagligt utseende och är gift med Majken.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Studierektorns byte Bild på bokomslag för Studierektorns sista stöt Bild på bokomslag för Den poetiska hunden : en kriminell historia Bild på bokomslag för Prinsessan : en kriminell historia Bild på bokomslag för Blåst på sommarvind : en kriminell historia
  • Ruth Galloway

    Kvinna

    Hon är några och 40 år gammal, och bor med sin dotter Kate och sin katt nära havet i Norfolk. Men rättsarkeologen Ruth Galloway har många vänner, bland dem den gifte kriminalkommissarien Harry Nelson, pappa till hennes dotter. Hon är självständig, humoristisk, attraktiv och kurvig – hon väger runt 80 kilo. Elly Griffiths (pseudonym för Domenica Maxted) har skrivit en svit deckare om henne.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan under jorden Bild på bokomslag för Känslan av död Bild på bokomslag för Janusstenen Bild på bokomslag för Huset vid havets slut Bild på bokomslag för En orolig grav +10 st
  • John Madden

    Man

    Scotland Yard-detektiven John Madden drabbades av en granatchock under första världskriget, men löser ändå 1921 ett mord på fyra personer på Surreys landsbygd. Därefter slår han och hans hustru, dr. Helen Blackwell, sig ner som bönder i Surrey, men av skilda skäl deltar Madden ändå i utredningarna av flera brutala mord i England under 1930- och 40-talen i en svit romaner av Rennie Airth.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mörkrets flod Bild på bokomslag för Blodröd våg Bild på bokomslag för Vinterdöd