Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Charlie (Bird) Parker

    Man

    Nej, det är inte jazzmusikern som agerar detektiv, utan en medelålders och vardagsgrå f.d. polisman, skapad av irländaren John Connolly. Amerikanen Charlie Parker bryter ihop då hustrun och dottern mördas, men lyckas ta sig samman, spårar mördaren och blir privatdetektiv i delstaten Maine. Han finner också en ny kärlek i Rachel, och arbetar gärna tillsammans med vännerna Louis och Angel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De som dödar Bild på bokomslag för Den vita vägen
  • Egon Hjort

    Man

    Envis, egensinnig och tjurig ungkarl i Falsterbo, en 80-plussare som enligt sig själv ser ut som en 70-åring. Han är en hängiven golfare och har ett komplicerat förhållande till sin paranta granne Elisabeth Ljung, 80. Tillsammans med vännen Ragnar lägger Egon Hjort till polisens förtvivlan ideligen näsan i blöt när ett mord sker i Falsterbo i böckerna av Christina Olséni & Micke Hansen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Badhytten : det som göms i sand kommer fram ibland Bild på bokomslag för Fågelskådaren Bild på bokomslag för Ryttaren Bild på bokomslag för Strandhotellet
  • Mma Makutsi

    Kvinna

    Hon kämpar med sin dåliga hy och missklädsamma glasögon, men Mma Grace Makutsi har imponerande höga betyg från sekreterarutbildningen och är en dam med skinn på näsan och rapp tunga. I Alexander McCall Smiths romansvit om Damernas detektivbyrå i Botswanas huvudstad Gaborone är Mma Makutsi först anställd, men blir efter en tid byråns delägare. Hon är också lyckligt gift med Phuti Radiphuti.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Damernas detektivbyrå Bild på bokomslag för Giraffens tårar Bild på bokomslag för Vackra flickors lott Bild på bokomslag för Kalaharis skrivmaskinsskola för män Bild på bokomslag för Livets skafferi +12 st
  • Evald Larsson

    Man

    Han torde vara Sveriges mest älskade poliskonstapel, den klumpige men förvisso charmfulle Evald Larsson, som gör det mesta på tok men ändå är en av Sveriges skickligaste pistolskyttar. Författaren Gösta Unefäldt låter honom till slut omhändertas av kompetenta lilla kollegan Anita Löfstedt, de gifter sig och får en son. Han är lika lat som förr, men blir smalare… och en rar toffelhjälte.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödligt handikapp Bild på bokomslag för Högt spel Bild på bokomslag för Hämnden är min, säger ... Bild på bokomslag för Den röda nyckeln Bild på bokomslag för ... dömes för mord … (Brottsbalken 3 kap. 1§)