Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Rafael Alba

    Man

    Han är polis vid Nationella insatsstyrkan i en kort svit romaner av Christina Wahldén, i vilka han arbetar i par med kollegan Hedvig Ek. Han är lång, mörk och synnerligen vältränad. Till mamma Mercedes stora irritation vägrar han envist att skaffa en flickvän och gifta sig, trots att han är runt 30 år gammal. Rafael Alba har sina rötter i Argentina, kör motorcykel och gillar discomusik.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Till salu Bild på bokomslag för Gå på vatten Bild på bokomslag för Operation Ormens huvud
  • Fredrika Bergman

    Kvinna

    Hon skulle egentligen blivit historiker som föräldrarna önskade, men Fredrika Bergman ändrade inriktning och blev istället civil utredare hos Stockholmskriminalen. Hon är i yngre medelåldern, har ett tilldragande utseende samt en 25 år äldre gift älskare, Spencer, som hon träffar varje vecka. I Kristina Ohlssons böcker om henne samarbetar hon vanligen med kriminalkommissarie Alex Recht.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Änglavakter Bild på bokomslag för Tusenskönor Bild på bokomslag för Askungar Bild på bokomslag för Paradisoffer Bild på bokomslag för Davidsstjärnor
  • Stratham Younger

    Man

    Enligt författaren Jed Rubenfeld är fiktive Stratham Younger den första ”riktige” psykoanalytikern i USA, verksam i början av 1900-talet och huvudperson i två historiska deckare. Han är en vältränad, tämligen ung krigsveteran, lång med lätt väderbiten hud och ett ansikte som många kvinnor fastnar för. Han löser sina fall tillsammans med den något resignerade polismannen Jimmy Littlemore.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule