Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Filip Alexandersson

    Man

    Medelålders kriminalkommissarie i Skövde, frånskild med en dotter. I samband med ett mordfall träffar han universitetsrektorn Emma Lundgren. Det leder sedermera till äktenskap, samt två söner – enäggstvillingar. Jobbet och familjen tar dock hårt på Filip Alexanderssons krafter, förklarar författaren Kristina Appelqvist: han hamnar i depressioner och vet inte riktigt vad han vill med livet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den svarta löparen Bild på bokomslag för Den som törstar Bild på bokomslag för Liv i överflöd Bild på bokomslag för De blå damerna
  • Mma Makutsi

    Kvinna

    Hon kämpar med sin dåliga hy och missklädsamma glasögon, men Mma Grace Makutsi har imponerande höga betyg från sekreterarutbildningen och är en dam med skinn på näsan och rapp tunga. I Alexander McCall Smiths romansvit om Damernas detektivbyrå i Botswanas huvudstad Gaborone är Mma Makutsi först anställd, men blir efter en tid byråns delägare. Hon är också lyckligt gift med Phuti Radiphuti.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Damernas detektivbyrå Bild på bokomslag för Giraffens tårar Bild på bokomslag för Vackra flickors lott Bild på bokomslag för Kalaharis skrivmaskinsskola för män Bild på bokomslag för Livets skafferi +12 st
  • Paddy Meehan

    Kvinna

    När Patricia ”Paddy” Meehan får anställning på en tidning i Glasgow blir hon överlycklig. Jobbet är inte så roligt som hon hoppats på, men efter att ha löst ett mordfall får hon en tjänst som kriminalreporter – och kan lösa ytterligare några fall. Hennes familj är fattig, men hon lyckas ändå skaffa sig en tämligen dräglig privat tillvaro, skriver Denise Mina i sina mörka deckare om Paddy.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Blodsarv Bild på bokomslag för Vargtimmen Bild på bokomslag för Sista andetaget
  • Astrid Brunelius

    Kvinna

    Gladlynta prostinnan Astrid Brunelius är en medelålders dam med ”stadig” figur, gråbruna ögon, humor och god livsaptit. Hon är lyckligt gift med den disträe prästen Daniel, med vilken hon fått två barn; dottern Gunhild är vuxen och gift, sonen Torsten dog i en olycka. Hon bor i fiktiva Brunnsköping, och löser mord i en handfull deckare av Helena Poloni (pseudonym för Ingegerd Stadener).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mord i barm Bild på bokomslag för Många tungor små ... : en ryslig historia