Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Nestor Burma

    Man

    Privatdeckaren Nestor Burma är en känd litterär figur i den franska 1900-talslitteraturen. Han driver sin detektivbyrå Fiat Lux i Paris med hjälp av sin sekreterare Hélène Chatelain, som är hopplöst förälskad i honom. Hans verksamhet har skildrats i en rad hårdkokta men även humoristiska böcker av Léo Malet. Burma har dessutom varit huvudperson i filmer, tv-serier och en tecknad serie.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för 120, rue de la Gare
  • Maureen O’Donnell

    Kvinna

    Hon är huvudperson i den prisbelönta Garnethill-trilogin av den skotska kriminalförfattaren Denise Mina. Unga Maureen är en människospillra: sexuellt utnyttjad av sin far, modern är alkoholist, brodern knarklangare. Själv har hon legat på mentalsjukhus, och inlett ett förhållande med sin psykiater. Men hon är envis och målmedveten, och kämpar för att lösa de problem och brott hon möter.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Död i Garnethill Bild på bokomslag för Exil Bild på bokomslag för Den sista utvägen
  • Milo Sturgis

    Man

    Sturgis är en storvuxen, något fetlagd polisdetektiv i Los Angeles. Dessutom är han öppet homosexuell – vilket ger honom en del problem – och sambo med läkaren och ortodoxe juden Richard ”Rick” Silverman. Sturgis har en M.A.-examen i litteratur, är fruktälskare samt biperson i Jonathan Kellermans böcker om psykologen Alex Delaware. Han har dock den egentliga huvudrollen i några av dem.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Monstret Bild på bokomslag för Doktor Död Bild på bokomslag för Blodsband Bild på bokomslag för Mordboken Bild på bokomslag för - den starkes rätt
  • Niels Oxen

    Man

    Den ende som tilldelats Danmarks högsta militära utmärkelse, Tapperhetskorset – detta sedan han räddat en hel militär avdelning i Afghanistan. Men kriget har gett Niels Oxen psykiska problem, och han försöker nu utan framgång leva som en eremit, under falskt namn. Han är mager och sliten, har tunt hår i en hästsvans och en son han aldrig träffar, berättar författaren Jens Henrik Jensen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De hängda hundarna Bild på bokomslag för Mörkermännen Bild på bokomslag för Den frusna elden Bild på bokomslag för Lupus Bild på bokomslag för