Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Nestor Burma

    Man

    Privatdeckaren Nestor Burma är en känd litterär figur i den franska 1900-talslitteraturen. Han driver sin detektivbyrå Fiat Lux i Paris med hjälp av sin sekreterare Hélène Chatelain, som är hopplöst förälskad i honom. Hans verksamhet har skildrats i en rad hårdkokta men även humoristiska böcker av Léo Malet. Burma har dessutom varit huvudperson i filmer, tv-serier och en tecknad serie.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för 120, rue de la Gare
  • Eva Ström

    Kvinna

    Energisk ung kriminalinspektör, född i Vietnam och adopterad i Sverige. Eva Ström hade en svår uppväxt, men utbildade sig till polis, och fick en tjänst i Ystad. Senare förflyttas hon till Malmö. Hon arbetar i par med Jonny Lilja i böckerna av Olle Lönnaeus. Hon styrketränar, har en kompakt kroppshydda, brett ansikte med sneda ögon och är bosatt med flickvännen Britt i ett hus på landet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Jonny Liljas skuld Bild på bokomslag för Marias tårar Bild på bokomslag för Tiggarens hand
  • George Kesser

    Man

    Son till en välbärgad men snål lumpkvarnsinnehavare i polska Posen. Pojken rymde hemifrån och blev en mer eller mindre framgångsrik svindlare i böcker av Anders Eje (pseudonym för Axel Essén). Den charmerande George Kesser är lång och mager, med kantigt ansikte. Han är gift med Juanna, som har arabiskt blod i ådrorna, och han anses vara svensk kriminallitteraturs första gentlemannaskurk.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för George Kessers generalkupp : en roman om några skojare, en verklig prins och en förtjusande fröken Bild på bokomslag för Herr Kesser i Stockholm : och andra berättelser
  • Anders Knutas

    Man

    Kriminalkommissarie vid polisen i Visby, där han arbetat i mer än 30 år, enligt författaren Mari Jungstedt. Knutas är i övre medelåldern, säker i yrket, tämligen eftertänksam och noggrann med detaljer i utredningarna. Han har varit gift med den danska barnmorskan Line, med vilken han har tvillingar – vuxna i de senaste böckerna. Äktenskapet slutade med skilsmässa, vilket tagit honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den du inte ser Bild på bokomslag för I denna stilla natt Bild på bokomslag för Den inre kretsen Bild på bokomslag för Den döende dandyn Bild på bokomslag för I denna ljuva sommartid +12 st