Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Nils Bredberg

    Man

    Duktig och effektiv kriminalare i Stockholm, som dock har ett rörigt privatliv vilket inkluderar en otrogen, missbelåten hustru samt det faktum att han ofta förälskar sig i kvinnor han möter. Nils ”Nisse” Bredberg är medelålders, trött och sliten av ett stressigt jobb, men kan ibland ta igen sig i sin bekväma ”tänkarfåtölj” i arbetsrummet. Kjell E. Genberg har skrivit tre romaner om honom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Äppelkrigaren Bild på bokomslag för Persikohuden Bild på bokomslag för Bananstjälken
  • Gavin Troy

    Man

    Troy är kriminalpolis i det fiktiva engelska countyt Midsomer, och kommissarie Tom Barnabys högra hand. I Caroline Grahams romaner är Troy en duktig och intelligent polis, men hans fördomar – han är bl.a. homofob – och bryska sätt talar till hans nackdel. I TV-serien ”Morden i Midsomer” är hans personlighet tillrättalagd och klart mer sympatisk, och han är fortfarande en skicklig utredare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Morden i Badgers Drift Bild på bokomslag för En tragisk mans död Bild på bokomslag för Döden i förklädnad Bild på bokomslag för Skrivet i blod
  • Kate Burkholder

    Kvinna

    Hon är polischef i den lilla staden Painters Mill i Ohio, där en stor del av befolkningen tillhör amish-folket. Det har även Kate Burkholder gjort, men lämnade rörelsen som ung och kom tillbaka först som utbildad polis. Hon är enligt författaren Linda Castillo mörkhårig, med vältränad kropp samt ett vänligt utseende och sätt; och hon har ett förhållande med poliskollegan John Tomasetti.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • Temperance Brennan

    Kvinna

    Medelålders men välbevarad och internationellt känd rättsantropolog, som i Kathy Reichs romaner är verksam i såväl Kanada och USA som andra länder. I första boken är Temperance ”Tempe” Brennan nyskild och nykter alkoholist. Viktiga personer i hennes liv är dottern Kate, som går på college, polisdetektiven Andrew Ryan, som hon har ett till och från-förhållande med, samt systern Harriet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Redan död Bild på bokomslag för Död idag Bild på bokomslag för Dödligt beslut Bild på bokomslag för Dödliga hemligheter Bild på bokomslag för Dödligt allvar