Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Cato Isaksen

    Man

    Kriminalkommissarie i Oslo, skicklig i jobbet men misslyckad i privatlivet som han rör till på ett oförsvarligt sätt. Unni Lindells böcker om honom är inte bara kriminalromaner, utan också skildringar av Isaksens svårigheter att anpassa sig till en mansroll som passar honom illa – och att kombinera yrkesarbetet med privatlivet. Det ger böckerna om honom en extra och ovanlig dimension.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ormbäraren Bild på bokomslag för Drömfångaren Bild på bokomslag för Sorgmantel Bild på bokomslag för Nattsystern Bild på bokomslag för Orkestergraven +7 st
  • Faye Adelheim

    Kvinna

    Sexig, blond och framgångsrik affärskvinna, som sedan tonåren hämnas på otäcka och ohederliga manspersoner, bl.a. genom att ta livet av dem, i böcker av Camilla Läckberg. Egentligen heter Faye Adelheim i förnamn Matilda, och har en tragisk bakgrund som inkluderar en vidrigt brutal far och en ohederlig ex-make, Jack, som hon fått dömd för mord på deras dotter Julienne – som ännu är i livet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En bur av guld Bild på bokomslag för Vingar av silver
  • Micke (Mikael) Norell

    Man

    Egentligen är han ekonomijournalist, men har även arbetat bl.a. som konsult åt ett fondbolag och varit delägare i ett företag. Enligt författaren Hans-Olov Öberg är Mikael ”Micke” Norell egentligen en helt vanlig söderkis som gillar öl och helst hade suttit hemma med hustrun Sara och sonen Simon och lyssnat på Black Sabbath-skivor. Dock hamnar han ideligen i olika ekonomiska brottshärvor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En jagad man : [ett fall för Micke Norell] Bild på bokomslag för Mord i snö : [ett fall för Micke Norell] Bild på bokomslag för Klöver kungar : [ett fall för Micke Norell] Bild på bokomslag för Dödens planhalva : [ett fall för Micke Norell] Bild på bokomslag för Kreugermorden
  • Jakob Studer

    Man

    Den kanske mest kända problemlösaren i tyskspråkig kriminallitteratur är överkonstapel Jakob Studer, en ensamstående äldre herre, överviktig, med ett blekt, magert ansikte och en kraftig mustasch. Han skapades av den schweizisk-österrikiske författaren Friedrich Glauser, är i huvudsak verksam på landsbygden och i småstäder och löser sina fall med hjälp av intuition och människokännedom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Överkonstapel Studer Bild på bokomslag för Feberkurva Bild på bokomslag för Kinesen