Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • John H. Watson

    Man

    Sherlock Holmes krönikör och ständige följeslagare i berättelserna av A. Conan Doyle har fått ge namn åt en hel karaktärstyp i kriminallitteraturen: en detektivs högra hand, samtalspartner och beundrande vän kallas för ”Watson-gestalt”. I böcker av andra författare har läkaren Watson löst fall på egen hand. H. i hans namn står (enligt sherlockiansk forskning) för Hamish, skotska för James.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En studie i rött Bild på bokomslag för Baskervilles hund Bild på bokomslag för Sherlock Holmes i Skräckens dal
  • Verner Lindgren

    Man

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hämnarnas höst Bild på bokomslag för Järnskuggan Bild på bokomslag för Flickan från Moldavien
  • Rebecca Normén

    Kvinna

    Den välutbildade Rebecca Normén jobbar i en trilogi romaner av Anders de la Motte för bl.a. säkerhetspolisens personskydd, men också med att hjälpa sin lillebror Henrik Pettersson som hamnat i stora svårigheter och jagas av bl.a. polisen. Hon är runt 35 år och är attraktiv med mörka ögon, markerade kindben och liten näsa. Sitt privatliv är hon mycket mån om, och undviker fasta partners.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Geim Bild på bokomslag för Buzz Bild på bokomslag för Bubble
  • Lovisa Ling

    Kvinna

    Hon är en ung stjärnreporter i Stockholm: tuff och hård på utsidan, men trasig inombords efter att ha utsatts för våldtäkt. Lovisa Ling är vacker med ljust, vanligen färgat hår och en slank, smidig kroppsbyggnad. Hon är singel tills hon blir sambo med den medelålders kriminalaren Ulrika Stenhammar trots att de är olika personligheter. De arbetar tillsammans i romaner av Caroline Engvall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ärren vi bär Bild på bokomslag för Judasvaggan Bild på bokomslag för Dockleken Bild på bokomslag för Kyrkan Bild på bokomslag för Välgöraren