Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Jason Bourne

    Man

    David Webb var yrkesmördare och spion då han efter ett uppdrag drabbades av total minnesförlust. CIA döpte raskt om honom till Jason Bourne, och har använt honom för flera föga hedervärda uppdrag. Hans fru dödades i ett bombanfall, men hans son överlevde – vilket han först inte visste. Robert Ludlum skrev de tre första böckerna om honom, därefter har han tagits över av andra författare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kodnamn Schakalen Bild på bokomslag för Identitet Kain Bild på bokomslag för Operation Hongkong
  • Francis Hancock

    Man

    Hans far var engelsman, modern från Indien. Själv är Francis Hancock begravningsentreprenör i London under andra världskriget, då tyskarna bombade staden. Hans upplevelser under första världskriget, då han var soldat, har gett honom psykiska problem. Han är mycket tillbakadragen, vilket dock inte hindrar att han är en duktig om än ovillig amatördetektiv i en svit böcker av Barbara Nadel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödlig rättvisa Bild på bokomslag för Sorgens arv
  • Andy Brazil

    Man

    När läsarna får möta Andrew ”Andy” Brazil f.f.g. är han 22 år gammal, en blivande stjärna som nyhetsreporter men även volontär hos polisen i North Carolina, Virginia. Redan i nästa bok har han dock blivit fast anställd hos polisen, berättar författaren Patricia Cornwell. Brazil arbetar tillsammans med den medelålders polischefen och kommissarien Judy Hammer, vars högra hand han blivit.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Farligt fiske Bild på bokomslag för Getingboet Bild på bokomslag för Fula fiskar
  • Evert Bäckström

    Man

    Han är kriminalpolis, dessutom homofob, sexistisk manschauvinist, mutkolv, egenkär skrytmåns, alkoholmissbrukare och småfifflare som ser ner på de flesta kolleger och medmänniskor. Men Bäckström är också en (minst sagt) okonventionell och – mycket till mångas häpnad – skicklig mordutredare. Han har allt från små biroller till huvudroller i de flesta av Leif G.W. Perssons polisromaner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Linda - som i Lindamordet : roman om ett brott Bild på bokomslag för Faller fritt som i en dröm : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Den som dödar draken : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Den döende detektiven Bild på bokomslag för Den sanna historien om Pinocchios näsa