Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Ralf Krook

    Man

    Ung, jiu jitsu-tränad journalist och amatördetektiv, först bosatt i Skåne, senare i Solna, och huvudperson i fyra av Olov Svedelids första deckare. Ralf Krooks flickvän och yrkeskollega heter Lia Sjöberg, men byter namn sedan de gift sig. Hon är en pigg och äventyrlig dam, som råkar illa ut i ett par av böckerna, men får hjälp av maken och hans polisvänner Johan Verner och Lennart Rosén.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden fyller hundra Bild på bokomslag för Döden tystar mun Bild på bokomslag för Samtal från en död Bild på bokomslag för Skål för döden!
  • Astrid Brunelius

    Kvinna

    Gladlynta prostinnan Astrid Brunelius är en medelålders dam med ”stadig” figur, gråbruna ögon, humor och god livsaptit. Hon är lyckligt gift med den disträe prästen Daniel, med vilken hon fått två barn; dottern Gunhild är vuxen och gift, sonen Torsten dog i en olycka. Hon bor i fiktiva Brunnsköping, och löser mord i en handfull deckare av Helena Poloni (pseudonym för Ingegerd Stadener).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mord i barm Bild på bokomslag för Många tungor små ... : en ryslig historia
  • Monika Pedersen

    Kvinna

    Det är personalbrist som gör att den unga, ambitiösa ordningspolisen Monika Pedersen tar ett vikariat på våldsroteln i Stockholm. Hon är singel, trivs med jobbet, och får så småningom en fast tjänst. Senare blir hon utarbetad och allvarligt skadad i arbetet, och tillbringar fritiden med att försöka reda ut omständigheterna kring sin mors död. Åsa Nilsonne har skrivit fem romaner om henne.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I det tysta Bild på bokomslag för Bakom ljuset Bild på bokomslag för Ett liv att dö för Bild på bokomslag för Tunnare än blod : en medicinsk kriminalroman Bild på bokomslag för Kyskhetsbältet
  • Frank Frølich

    Man

    Frølich är kriminalassistent vid Oslo-polisen, där han i en svit romaner av Kjell Ola Dahl arbetar tillsammans med en cyniske och desillusionerade kommissarie Gunnarstranda. De två är varandras raka motsatser, på gott och ont. Den något yngre, utåtriktade och impulsive Frølich har ett stort intresse för kvinnor, vilket ofta försätter honom i genanta situationer såväl privat som i jobbet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En liten gyllene ring Bild på bokomslag för Mannen i fönstret Bild på bokomslag för Den vackre trumslagaren Bild på bokomslag för Den fjärde rånaren Bild på bokomslag för